Partidul USR condamnă noile propuneri la conducerea filialelor ICR din străinătate şi solicită retragerea lor

USR condamnă noile propuneri girate de către coaliţia PSD-PNL la conducerea filialelor din străinătate (Budapesta, Paris, Londra) ale Institutului Cultural Român (ICR) şi solicită retragerea lor imediată.

„Cultura românească nu poate fi reprezentantă în străinătate de personaje ale căror singur merit îl reprezintă carnetul de partid şi nu competenţa pentru ocuparea unor astfel de funcţii. USR nu va accepta ca ICR să devină încă o instituţie compromisă de incompetenţa actualilor guvernanţi”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

„Fiica Marelui Comandor al Lojei masonice româneşti, naş de cununie al lui Valeriu Zgonea. Soţia unui senator PSD, în prezent inspectoare la Asistenţa socială. Aşa arată unele dintre propunerile pentru conducerea ICR-urilor din străinătate. Şi lista ar putea continua (Buzăul e foarte bine reprezentat). PSD şi PNL şi-au împărţit primele sinecuri culturale în străinătate şi le-au avizat cu entuziasm în Senat. ICR pare să devină un leş politic din care se înfruptă partidele, când el ar trebui, şi ar putea, să fie un far al diplomaţiei culturale şi al promovării României în lume”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Citește și Fostul deputat PDL Cezar Preda, propus la șefia Institutului Cultural Român de la Paris

USR cere retragerea următoarelor numiri, după cum s-a procedat în cazul lui Victor Paul Dobre, unul dintre foștii parlamentari care au contestat în justiție eliminarea pensiilor speciale, propus pentru poziția de director la ICR Lisabona şi retras ulterior:

„- Andreea Dogariu, propusă de Lucian Romaşcanu (PSD) ca director adjunct la ICR Budapesta. Ce o recomandă? Că este soţia senatorului PSD Eugen Dogariu şi că este angajată la Direcţia de Protecţia Copilului Timiş;

– Catinca Nistor, propusă ca adjunctă la ICR Londra. Ce o recomandă? Că este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian, fina lui Valeriu Zgonea şi că este trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra (funcţie ocupată timp de aproximativ un an în mandatul primarului Gabriela Firea);

– Cezar Preda, propus ca adjunct la ICR Paris. Ce îl recomandă? Diploma de inginer în metalurgie, cursurile de perfecţionare la Colegiul Naţional de Apărare şi al Academiei Naţionale de Informaţii şi că a fost deputat timp de 16 ani”, mai indică sursa menţionată.