Pastor penticostal: Foștii șefi ai cultului au colaborat cu Securitatea

Un pastor penticostal din Constanța afirmă într-o carte că toți șefii cultului de până în 1994 au colaborat cu Securitatea.

Vasilică Croitor arată în cartea sa, Răscumpărarea Memoriei, că toți cei care au fost la conducerea cultului de la autorizarea sa în 1948 până în 1994 au fost, fără excepție, colaboratori ai Securității, turnându-și frații pentru putere și bani, primiți cu chitanță de la serviciile secrete, scrie Evenimentul Zilei.

Dezvăluirile au șocat lumea penticostalilor, peste 330.000 la număr potrivit ultimului recensământ.

Pastorul dezvăluie cu documente că Gheorghe Bradin, alias „Scortaru”, primul președinte al cultului, a dat informații utile în recrutarea celui care i-a succedat în funcție după moarte, Pavel Bochian. Apoi acesta, sub numele de cod „Luca”, a devenit apoi, o arată documentele, unul dintre cei mai zeloși informatori din cadrul cultului.

La Revoluție s-a retras, totuși, din funcție iar succesorul Emil Bulgăre a fost și el colaborator în tinerețe, însă în documente se menționează că a fost abandonat ca urmare a invocării clauzei de conștiința. Consecința a fost excluderea din pastorație până la Revoluție, când a devenit președinte.

Citește și Ierarh de mare prestigiu al BOR, Patriarhul Iustin Moisescu a colaborat cu Securitatea

Dar singură persoană în viață dintre cele deconspirate în carte este Nicky Pop, pastorul celei mai mari biserici penticostale a românilor din America, cea din Portland. Potrivit lui Croitor, Pop a fost colaborator cel puțin din 1973, iar în 1978 a reușit să plece cu viză de turist în Statele Unite, fiind considerat adept al „mișcării Goma”, de fapt, o legendă creată pentru o mai utilă infiltrare. Pop a dat Securității informații consemnate în 18 pagini. În 2004, Pop a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor de președintele Ion Iliescu.

Președintele Adunărilor lui Dumnezeu din România, pastorul Ioan Ceuta, în 2010, anunța la puțin timp după mediatizarea cărții că îl va da în judecată pe Vasilică Croitor, acuzându-l de “atac terorist asupra mișcării penticostale din țară și străinătate“.