Patriarhia Moscovei îl avertizează pe Papa Francisc că a folosit „tonul greșit”

Patriarhia Moscovei îl avertizează pe Papa Francisc că a folosit ”tonul greșit” când i-a transmis Patriarhului Chiril să nu devină ”băiatul de altar al lui Putin”, iar astfel de remarci ar putea afecta dialogul dintre cele două Biserici, relatează Reuters.

„Papa Francisc a ales un ton greşit pentru a transmite conţinutul acestei conversaţii”, a comunicat Patriarhia Moscovei, deşi nu a menţionat în mod explicit afirmaţia Suveranului Pontif.

„Este puţin probabil ca astfel de declaraţii să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biseric Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, se mai arată în comunicat.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat apropiat al lui Putin, percepe războiul ca pe un bastion împotriva Occidentului, pe care îl consideră decadent, în special în privinţa acceptării homosexualităţii.

Biserica Ortodoxă Rusă este de departe cea mai mare din Biserica Ortodoxă Răsăriteană, care s-a separat de creştinismul occidental odată cu Marea Schismă din 1054. În prezent, aproximativ 100 de milioane ortodocşi sunt numai în Rusia.

Patriarhul Chiril i-ar fi spus Papei Francisc pe 16 martie că mass-media occidentală nu a reuşit să prezinte cu exactitate situaţia din Ucraina, potrivit Patriarhiei Moscovei.

Citește și Teatru Bolşoi a retras de pe afiş spectacolele a doi regizori care au criticat ofensiva rusă din Ucraina

El a mai menţionat că războiul din Ucraina a început în 2014, odată cu protestele pro-ruse. Liderul Bisericii Ortodoxe ruse a precizat că s-a referit la persecuţia vorbitorilor de rusă în oraşul-port Odesa, din Ucraina, însă Ucraina neagă orice astfel de persecuţie.

”Desigur, această situaţie (n.r. războiul din Ucraina) este asociată cu o mare durere în ceea ce mă priveşte. Enoriaşii mei sunt de ambele părţi ale confruntării, ei sunt în mare parte ortodocşi. Cum putem promova pacificarea celor care luptă cu scopul unic de a realiza consolidarea păcii şi a justiţiei?”, a mai declarat el, potrivit Patriarhiei Moscovei.

Preşedintele rus Vladimir Putina a invocat că extinderea NATO la graniţele Rusiei reprezintă unul dintre motive pentru care a izbucnit conflictul din Ucraina, în pofida asigurărilor oferite, pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, că alianţa nu se va extinde. Patriarhul Chiril a făcut şi el referire la acest subiect.

”Patriarhul Chiril a reamintit că, la sfârşitul erei sovietice, Rusia a primit asigurarea că NATO nu se va mişca un centimetru în direcţia estică. Cu toate acestea, această promisiune a fost încălcată”, a mai comunicat Patriarhia.

Statele Unite şi NATO neagă că au dat astfel de asigurări, dar susţin că ţările sunt libere să solicite aderarea la o alianţă pur defensivă şi care nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.