Patriarhul Chiril a fost exceptat de la noile sancțiunii aplicate de UE Rusiei

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Chiril, a fost exceptat de la noile sancţiunii aplicate de Uniunea Europeană Rusiei. Ungaria s-a opus includerii patriarhului rus pe lista neagră prevăzută în cel de-al şaselea pachet de sancțiuni propus de Bruxelles, relatează AFP.

Reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE au aprobat, joi, al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, inclusiv un embargo petrolier cu scutiri, dar au renunţat la includerea Patriarhului Chiril pe lista neagră, potrivit unor surse diplomatice.

Comisia Europeană propusese includerea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista persoanelor sancţionate prin îngheţarea activelor şi interzicerea intrării în UE, dar Ungaria s-a opus.

De asemenea, Budapesta, a blocat iniţial embargoul complet asupra petrolului rusesc.

Ungaria va respecta acordul semnat la summitul UE cu privire la noul pachet de sancţiuni impuse Moscovei, a declarat şeful biroului de presă al premierului ungar Viktor Orban, Bertalan Havasi, potrivit MTI, citat de Reuters.

Ungaria a amânat finalizarea pachetului de sancțiuni pe motiv că numele patriarhului Chiril trebuie îndepărtat de pe lista persoanelor vizate.

Citește și Patriarhia Moscovei îl avertizează pe Papa Francisc că a folosit „tonul greșit”