Patrimoniul Art Nouveau al Serbiei va fi evidenţiat, începând de joi, la Casa Darva – Oradea

Patrimoniul Art Nouveau al Serbiei, reprezentat prin mai multe clădiri din trei oraşe, va fi evidenţiat, începând de joi, la Casa Darvas, printr-o expoziţie numită „Feţele (ne)obişnuite ale Art Nouveau”.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, entitate care pune în valoare patrimoniul arhitectural al oraşului şi judeţului, expoziţia prezintă şapte clădiri din Subotica, Novi Sad şi Belgrad ce evidenţiază una dintre principalele trăsături ale mişcării Art Nouveau – decoraţiunile. Sunt expuse 28 de panouri cu cele mai reprezentative clădiri ce prezintă detalii ale stilului Art Nouveau.

„Alegerea clădirilor pentru a fi expuse nu s-a făcut în funcţie de importanţa şi reprezentativitatea patrimoniului, ci subliniind priceperea creatorilor acestora de a aduce noutăţi în tratarea arhitecturală a faţadelor şi interioarelor la începutul secolului,” se arată în comunicatul fundaţiei.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere şi clădiri din Oradea ce prezintă similitudini în decoraţiuni cu cele din Serbia.

Citește și Violonistul David Garrett revine în România la începutul lunii septembrie

Expoziţia a fost realizată de Institutul pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Serbia, în calitate de partener în cadrul proiectului cu finanţare din Programul Transnaţional Dunărea, intitulat „Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, acronimul proiectului fiind Art Nouveau2, derulat de Primăria Municipiului Oradea ca lider de proiect.

Din partea acestui institut va fi prezent joi, la ora 13,00, la vernisaj specialistul Vladimir Džamic, conservator – cercetător, alături de echipa sa de lucru.

Expoziţia se poate vizita în perioada 11 august – 15 septembrie, între orele 10,00-18,00, de marţi până duminică, la Casa Darvas La Roche din Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.