Patru autori români – pe lista lungă de preselecţie a Festival du Premier Roman de Chambéry

Autorii Ilinca Mănescu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu şi Liviu Ornea se află pe lista lungă de preselecţie a celei de-a 36-a ediţii a Festival du Premier Roman de Chambéry, care va avea loc în Franţa între 11 şi 14 mai 2023, informează Editura Nemira.

Cele patru romane n’autor care se află în lectură pentru ediţia de anul viitor a festivalului sunt „Copiii Ecosistemului”, de Ilinca Mănescu, „Micile plăceri ale morţii”, de Goran Mrakić, „Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu, şi „Viaţa ca o glumă proastă”, de Liviu Ornea.

Laureatul pentru cea de-a 36-a ediţie a Festival du Premier Roman de Chambéry va fi selectat dintre cei 15 autori aflaţi pe lista lungă de preselecţie şi va fi anunţat în martie 2023.

„Copywriter la Agenţia de Publicitate a Pluricelularei 451, misiunea Norei e să promoveze un implant cu gena luminiscenţei, creat de Ecosistemul Autonom, cu scop aparent estetic. Pe măsură ce noi informaţii despre implant şi efectele sale ies la iveală, pe fundalul divizării societăţii în luxili şi non-luxili, tânăra se confruntă cu întunericul din ea şi din jurul ei”, potrivit prezentării romanului „Copiii Ecosistemului”, de Ilinca Mănescu.

„Micile plăceri ale morţii”, primul roman al lui Goran Mrakić, surprinde în ansamblul său spiritul, atmosfera şi mentalitatea unui sfârşit de epocă dintr-un sat bănăţean: Variaş. Prin nenumăratele poveşti acumulate în interiorul cărţii, prin anecdotele, snoavele, poantele şi istoriile personale ori cele din folclorul local, prin reflexivitate, diversitate, o doză de nostalgie şi una de empatie, scriitorul aduce la viaţă o lume (aproape) dispărută.

Citește și Cele mai vândute cărţi la Gaudeamus 2022

„Nino-nino. Agitaţie. Timişoara. Sâmbătă. Un grup restrâns de oameni. Ciprian, un bărbat de 40 de ani, realizează brusc că nu se mai poate preface: trebuie să-şi accepte boala. Însă drumul până în acest moment, departe de un final, a fost sinuos. Iar protagonistul-narator ne întoarce în timp, ne poartă, criză cu criză, răzvrătire cu răzvrătire, poantă cu poantă, prin viaţa sa, pentru a ne arăta cum poate fi parcursă călătoria cu un diagnostic incurabil”, se arată în prezentarea romanului „Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu.

„Din timpul serviciului militar obligatoriu şi până la retragerea voită din viaţa profesională şi socială, călcăm pe urmele lui Paul, protagonistul romanului de faţă, urme lăsate atât în propria geografie interioară, cât şi în cea a apropiaţilor – familie, prieteni, partenere – şi a colaboratorilor. Tragem cu urechea la conversaţiile sale sau ale celor din jurul lui, îl însoţim în călătorii, parcurgem jurnale şi e-mailuri, îi scotocim în gânduri vreme de mai bine de treizeci de ani. O reconstrucţie minuţioasă, în fond, a unei vieţi care are toate premisele pentru succes, dar care îl ratează conştient şi magistral”, potrivit prezentării romanului „Viaţa ca o glumă proastă”, de Liviu Ornea.

Festival du Premier Roman de Chambéry aduce împreună scriitori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli şi români. Evenimentul încurajează explorarea lumilor autorilor invitaţi prin spectacole, expoziţii, întâlniri, dezbateri.

Din 1987, juriile festivalului selectează câte un debut din literaturile contemporane franceze, engleze, germane, italiene, spaniole şi române şi invită cei şase autori europeni să-şi cunoască cititorii şi publicul în Chambéry. Printre cei invitaţi de-a lungul timpului cu debuturile lor se numără Mathias Énard, David Foenkinos, Michel Houellebecq, Amélie Nothomb. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *