Patru noutăți Corint Istorie în luna martie

Patru noutăți Corint Istorie în luna martie

Distribuie

În luna martie, colecția de Istorie a Editurii Corint se îmbogățește cu patru noutăți ce vor intra în librăriile din toață țara.

  • Visuri spulberate. Elisabeta, Principesa României, Regina Greciei de Diana Mandache
  • Învățătorii. Autoportretul unei generații, coord. Lavinia Betea
  • Lenin, dictatorul. Omul și Revoluția de Victor Sebestyen
  • Goana după putere.  Europa între 1815 și 1914 de Richard J. Evans

1. Visuri spulberate. Elisabeta, Principesa României, Regina Greciei de Diana Mandache.

Biografia Elisabetei a României, fiica cea mare a reginei Maria, e mai intensă decât un roman.

Dificultățile anilor de război și refugiul familiei regale la Iași au privat-o pe Elisabeta de educația clasică princiară, care avea să fie compensată de latura caritabilă, prin munca devotată de infirmieră în spitalele din spatele frontului, preluând mai târziu în Grecia modelul spitalului Coțofenești. Căsătoria cu prințul George, diadohul Greciei, a scos la iveală o altă personalitate a prințesei Elisabeta, devenită acum regină consoartă. Spre deosebire de mama ei, regina Maria, care o vedea ca pe o fire taciturnă și retrasă în sine, chiar egoistă, regele Greciei descoperă o prietenă desăvârșită, o iubită dedicată, gata să-și sacrifice aspirațiile și convingerile pe fondul contorsionat al unei Grecii frământate de războaie și revolte. În cele din urmă, acesta va fi și motivul despărțirii celor doi, George și Elisabeta. Fosta regină va face avere în România anilor 1930, dar va muri săracă și aproape uitată în exil, după ce regimul comunist i-a confiscat toate bunurile și familia regală s-a fărâmițat.  

2. Învățătorii. Autoportretul unei generații, volum coordonat de Lavinia Betea

„Învățătorii” este un proiect editorial de excepție coordonat de istoricul și autoarea mai multor volume despre istoria comunismului Lavinia Betea.

Prin intermediul unui interviu de grup, contextualizat la istoricul și specificul primei instituții transilvănene care a profesionalizat învățători români în Transilvania, cartea aduce în prim-plan problematici actuale și perene ale psiho-pedagogiei învățământului primar și al formării cadrelor didactice pentru acest segment primordial de educație formală.

Cei șase foști colegi ai Liceului Pedagogic din Arad, absolvenți ai promoției 1975/1976, s-au reunit într-o săptămână de vară pentru a-și reitera amintirile, experiențele, competențele și expectanțele profesiei lor.

Cu umor, cu talent narativ, uneori cu nostalgie, alteori cu ironie și spirit critic, dar mai cu ales cu exigență și experiență profesională la adresa școlii, a relației educator-educat- părinte,  a curriculei, stereotipiilor, derapajelor și anomaliilor de ieri și de azi.

Volumul este structurat ca un interviu de grup cu 6 absolvenți ai Preparandiei arădene, la jubileul a 250 de ani de la nașterea lui Dimitrie Țichindeal (1775 -1818), primul  director al instituției.

Un dialog inedit despre evoluția sistemului de educație din România, de la fondarea celei mai vechi școli de calificare a învățătorilor-preoți pentru românii din Transilvaniei (1812), până la proiectul „România educată”.

O convorbire pe teme perene și de actualitate între pedagogi experimentați despre misiunea și patternul uneia dintre cele utile profesii – ÎNVĂȚĂTORUL.

Câteva din temele volumului:

  • Statutul cadrului didactic – de la respect la pierderea autorității;
  • Bullying-ul – un fenomen cu și fără soluții globale;
  • Criza educației – analfabeți funcțional sau sistem disfuncțional?
  • Școală pentru supradotați, cauză a abandonului școlar?
  • Familie și școală – un binom ratat?

3. Lenin, dictatorul. Omul și Revoluția de Victor Sebestyen

Cine a fost cu adevărat Lenin? Cât de actuale sunt măsurile dictatorului rus care și-a propus și a reușit să distrugă statul ca să-l modeleze cum voia el?

La mai bine de o sută de ani de la izbucnirea Revoluției Ruse, Lenin continuă să inspire o mare fascinație, atât în Rusia, cât și în afara ei. A intrat în istorie ca un politician rece și autoritar, creând un nou model de stat.

În această biografie revelatoare, jurnalistul Victor Sebestyen se bazează pe surse primare inedite pentru a reconstitui viața lui Lenin, activitatea sa revoluționară și, mai târziu, conducerea Uniunii Sovietice. Autorul merge însă și mai departe și dezvăluie persoana din spatele revoluționarului – omul, familistul, îndrăgostitul, cititorul, scriitorul, agitatorul, condamnatul, exilatul, conducătorul suprem, mereu modest, mereu predispus la accese de furie, bărbatul care a avut un lung menage à trois cu soția sa, Nadejda Krupskaia, și cu seducătoarea tovarășă bolșevică Inessa Armand.

Volumul de față reprezintă un adevărat tur de forță prin istoria Rusiei, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea, și, totodată, explică devenirea lui Lenin, din copilul studios al unei familii mic-burgheze la arhetipul revoluționarului socialist. O adevărată plăcere literară și istorică!

„Un volum de istorie de primă mână, care se citește ca un thriller”. The New York Times

4. Goana după putere. Europa între 1815 și 1914 de Richard J. Evans

O relatare magistrală despre Europa în epoca hegemoniei sale globale, semnată de reputatul istoric britanic Richard J. Evans

Richard J. Evans, cel mai bine vândut istoric specializat în Germania nazistă, revine cu o capodoperă a istoriei Europei, cercetând perioada cuprinsă între căderea lui Napoleon și izbucnirea Primului Război Mondial. Autorul străbate un secol de conflicte sociale și naționale, de la revoluțiile din 1830 și 1848 până la unificarea Germaniei și a Italiei, și de la războaiele ruso-turce până la revoltele balcanice care au pus capăt acestei epoci de pace relativă și de prosperitate în creștere.

Printre marile teme abordate se numără declinul credinței religioase, ascensiunea științei și a medicinei seculare, evoluția artei, a muzicii și a literaturii, de la romantism la modernism, înlocuirea pedepselor vechiului regim cu închisoarea modernă, sfârșitul dominației aristocrației și apariția societății industriale, precum și lupta pentru drepturile femeilor și pentru emancipare, toate aceste ample transformări constituind o adevărată „goană după putere”.

Un secol cuprins într-un singur volum, captivant pentru pasionații de istorie, pentru cei interesați de aspecte artistice, literare, sociale ori tehnice, dar și pentru cititorii curioși să înțeleagă acea Europă care a dominat restul lumii.

Toate titlurile se află deja în precomandă pe siteul edituracorint.ro, la preț redus cu 35%.

Citește și Corint: Portul Lechaion și descoperirile arheologice recente