Pe urmele lui Celibidache în Suedia, un film-eveniment transmis pe canalele online ale ICR Stockholm

Un film documentar despre Sergiu Celibidache (1912-1996), realizat la 25 de ani de la dispariţia sa, va fi prezentat de ICR Stockholm şi Trinitas TV, informează Institutul Cultural Român – Stockholm.

Documentarul „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani – Întâlniri scandinave” se înscrie în seria de evenimente aniversare organizate în 2021 de ICR Stockholm, care a sărbătorit în acest an 15 ani de existenţă, informează News.ro.

Filmul prezintă o întâlnire cu adevărat emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film-eveniment, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Filmul va fi transmis în România de Trinitas TV joi, 30 decembrie, ora 21.00, şi va fi disponibil pe canalele online ale ICR Stockholm vineri, 31 decembrie.

„Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani” va fi prezentat cu subtitrare, în limba suedeză, pe canalele online ale ICR Stockholm.

Citește și Ceramică aparţinând culturii Cucuteni, descoperită la Domneşti – Vrancea

Documentarul este realizat de Cristina Liberis şi Laurenţiu Topală, imaginea este semnată de Valentin Micu, iar grafica îi aparţine lui Bogdan Aursachioaei. Subtitrarea şi interpretariatul au fost asigurate de Arina Stoenescu.

Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni şi a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internaţional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susţine în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză. În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveţia, Spania, Finlanda, Austria, Olanda.

„Celibidache este o instituţie în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii”, a declarat istoricul Radu Lăzărescu, care va publica în curând o carte despre Sergiu Celibidache.

În iunie 1970, Sergiu Celibidache a susţinut alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze cinci concerte de neuitat la Sala Radio din Bucureşti. A fost prima revenire în ţara sa de origine, după plecarea la numai 24 de ani, în 1936, în Germania. Interpretările sale intense, impregnate de echilibru, rafinament şi o trăire interioară puternică, l-au făcut pe Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX. În 1970, artistul român a fost numit Cavaler al Ordinului Vasa în Stockholm, fiindu-i acordat, la Copenhaga, şi Premiul de muzică Leonie-Sonning.