Peleș la 150 de ani: Dialoguri despre patrimoniul românesc

Pe data de 20 septembrie 2023, sub auspiciile Familiei Regale a României, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș organizează conferința „Patrimoniul Cultural, Natural și construit la 150 de ani de la proiectarea Castelului Peleș”. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, între orele 11:00 și 15:00 și promite să fie un punct de referință în dialogul privind importanța patrimoniului cultural și natural al României.

Conferința se va deschide cu intonarea Imnului Regal și va cuprinde numeroase prelegeri de la specialiști în domeniul patrimoniului cultural, natural și construit, din mediul academic și guvernamental. Vor lua cuvântul Principele Radu al României,ministrul culturii Raluca Turcan și Prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan.

Prof. univ. dr. Florin Stănică și Conf. univ. dr. Elisabeta Dobrescu vor prezenta importanța cercetării științifice și a proiectelor educaționale în contextul patrimoniului natural al Domeniului Regal Peleș. Pe agenda conferinței se află și dezvoltarea comunității locale în contextul existenței Domeniului Regal Peleș, subiect adus în discuție de Codruț Constantinescu.

Citește și Vila Sipot de pe Domeniul Regal Peleș, mai aproape de reintrarea in circuitul cultural si turistic al Romaniei

Valeria-Oana Zaharia și prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu vor oferi perspective asupra proiectelor de restaurare și de educație ce țin de patrimoniul construit, în special legat de Castelul Peleș.

Bogdan Bălănișcu, Secretar de Stat la Ministerul Mediului, va vorbi despre parteneriatele în proiecte pe Domeniul Peleș. Nu în ultimul rând, patrimoniul cultural va fi discutat de experți precum Dr. Narcis Dorin Ion și Drd. Adrian Buga, evidențiind importanța gestionării și restaurării clădirilor istorice.

La finalul conferinței, participanții vor putea să ia parte la un cocktail și să participe la interviuri, dezbateri și propuneri legate de subiectele abordate.