Perimetrul unui oraș zapotec din secolul XV

Perimetrul unui oraș zapotec din secolul XV, identificat în întregime cu ajutorul sistemului LIDAR

Distribuie

Întregul perimetru al unui oraș vechi de 600 de ani, aparținând civilizației zapotece, a fost identificat din avion prin tehnologia LIDAR (light detection and ranging), într-o regiune din sudul Mexicului, conform unui nou studiu care documentează descoperirea, transmite marți Live Science.

Tehnologia LIDAR funcționează ca un sonar cu raze laser, transmițând milioane de impulsuri laser către pământ și apoi măsurând timpul care trece până când aceste unde se întorc la sursă. Folosind datele obținute astfel, oamenii de știință pot determina topografia unei zone.

Pentru a afla mai multe despre acest oraș din secolul XV cunoscut drept Guiengola, o echipă coordonată de Pedro Guillermo Ramón Celis, cercetător postdoctoral la Universitatea McGill din Canada, a folosit sistemul LIDAR pentru a cartografia situl în decembrie 2022. Rezultatele echipei au fost publicate de Celis la 8 noiembrie 2024 în jurnalul Ancient Mesoamerica.

Zapotecii sunt o populație indigenă care continuă să existe în Mexic. În secolele XIV – XV o parte din populația zapotecă a migrat spre istmul sudic Tehuantepec, unde au ridicat orașul Guiengola, în apropierea Pacificului. Deși existența acestui oraș a fost menționată în texte istorice spaniole, iar arheologii au desfășurat săpături la fața locului, întreaga extindere a orașului nu era cunoscută până la folosirea sistemului LIDAR.

Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că orașul acoperea 360 de hectare și cuprinde peste 1.100 de clădiri, era apărat de patru kilometri de ziduri, dispunea de o rețea internă de străzi și a fost ridicat după un plan urban clar organizat, cu temple și spații comune așa cum erau terenurile unde se practica așa-numitul joc mesoamerican cu mingea. Elitele și oamenii de rând trăiau în cartiere separate. Prin apropierea orașului trece un râu care asigura necesarul de apă potabilă, conform autorilor studiului.

De asemenea, cercetătorii au identificat un complex care măsoară aproximativ 45 de metri pe direcția est – vest și respectiv 50 de metri pe direcția nord-sud. ”Credem că acest complex a fost reședința conducătorului din Guiengola”, conform lui Celis.

Conform analizei arheologilor, acest sit ar fi fost locuit timp de 150 de ani, între anii aproximativi 1350 și 1500 și ”a fost abandonat cu câteva decenii înainte de contactul cu europenii din 1521”, a mai precizat Celis într-un mesaj prin e-mail către Live Science.

În perioada de apogeu a acestui oraș, avea probabil o populație de ordinul miilor de locuitori. ”Aș spune că cel puțin 5.000 de oameni trăiau în permanență în acest loc”, a mai susținut el.

În perioada în care a fost fondat acest oraș, zapotecii se extindeau încet în această regiune. După ce aceștia au cucerit complet regiunea ”nu mai era o necesitate să locuiască în munți, așa că s-au mutat 20 de kilometri spre sud, unde este localizat orașul modern Tehuantepec”, a explicat Celis.

Însemnările spaniole din epocă arată că aztecii ar fi atacat Guiengola în 1497 dar au fost învinși de zapoteci. Celis și echipa sa au identificat urme arheologice ale acestei campanii aztece.

”În zonele cele mai puternic fortificate ale sitului, care sunt mai apropiate de râu, am detectat acumulări mari de ordinul miilor de pietre rotunde și mici pietre de râu”, conform lui Celis care precizează că aztecii foloseau praștia ca armă în astfel de războaie.

În cursul acestui an vor fi deschise noi șantiere arheologice în perimetrul acestui oraș. 

Citește și Arheologii danezi au dezgropat 50 de schelete vikinge