Peste 120 de morminte, descoperite în Gaza într-un cimitir din epoca romană

Arheologii care cercetează un cimitir roman vechi de 2.000 de ani, descoperit în Gaza anul trecut, au găsit cel puţin 125 de morminte, din care majoritatea conţin schelete rămase în mare parte intacte, iar două adăpostesc sarcofage rare din plumb, a anunţat Ministerul Palestinian pentru Antichităţi, citat de Reuters.

Acest teritoriu palestinian a fost un important centru comercial folosit de numeroase civilizaţii, de la Egiptul Antic şi filistenii descrişi în Biblie şi până în epoca Imperiului Roman şi a Cruciadelor creştine.

În trecut, arheologii locali au reînhumat descoperirile lor din cauza lipsei de fonduri, dar mai multe organizaţii franceze au contribuit la realizarea unor noi săpături în situl arheologic, descoperit în februarie 2022 de o echipă de muncitori care lucrau la un proiect imobiliar finanţat de Egipt.

„Este pentru prima dată când descoperim în Palestina un cimitir care are 125 de morminte şi este pentru prima dată când am descoperit în Gaza două sarcofage din plumb”, a declarat Fadel Al-A’utul, un expert de la Şcoala Franceză de Cercetări Biblice şi Arheologice.

Citește și Morminte romane datând de aproximativ 2.000 de ani, descoperite în Fâșia Gaza

Unul dintre sarcofage este decorat cu imagini simbolizând struguri, iar celălalt cu desene reprezentând delfini, a precizat acelaşi expert, a cărui organizaţie coordonează săpăturile în colaborare cu agenţia umanitară franceză Premiere Urgence International.

Specialistul palestinian speră că situl arheologic să devină o destinaţie turistică şi să includă în curând un muzeu în care vor fi expuse aceste descoperiri.

Cel puţin 25 de ingineri şi tehnicieni au lucrat duminică pe o căldură sufocantă, excavând, curăţând de pământ şi conservând scheletele. Ei au descoperit şi vase din lut în interiorul unora dintre morminte.

Gaza se află sub incidenţa unei blocade economice israeliano-egiptene din 2007, când gruparea militantă islamistă Hamas, care se opune păcii cu Israelul, a preluat puterea. De atunci, această fâşie îngustă de pe ţărmul Mării Mediterane, în care trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, s-a confruntat cu mai multe războaie.

Negocierile de pace intermediate de Statele Unite, care aveau ca obiectiv înfiinţarea unui stat palestinian în Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est, au fost întrerupte în 2014 şi nu există semnale că ar putea fi reluate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *