Peștera Coliboaia: Descoperă picturile rupestre de 35.000 de ani și comorile ascunse ale României

Peștera Coliboaia, situată în Județul Bihor, România, este un loc de importanță istorică și culturală datorită descoperirilor preistorice impresionante. Picturile rupestre de 35.000 de ani, care datează din perioada Gravetian sau Aurignacian, evidențiază prezența omului preistoric în această zonă. Această peșteră oferă o privire unică asupra vieții și artei primelor comunități umane din Europa Centrală.

Peștera Coliboaia se află pe Valea Sighiștelului, la 5 km amonte de satul Sighiștel și la 560 m altitudine. Accesul la peșteră se face pe drumul județean de la Beiuș la Sighiștel, apoi pe valea Sighiștelului în amonte, urcând 5 km pe poteca din partea dreaptă a văii.

Intrarea în peșteră are o formă triunghiulară, iar galeria descendentă inițial duce la râul subteran care străbate întreaga peșteră. Peștera are o lungime totală de 750 m și este formată în cea mai mare parte din stalactite și stalagmite. În ultima treime a peșterii, pereții sunt împodobiți cu scurgeri parietale, iar podeaua și tavanul cu formațiuni calcaroase.

Descoperite în 2010, picturile rupestre din Peștera Coliboaia sunt considerate a fi unele dintre cele mai vechi exemple de artă parietală din Europa Centrală. Ele reprezintă animale precum bizoni, cai, feline, urși și rinoceri păroși. În peșteră se găsesc și câteva gravuri și oase de urs, care atestă autenticitatea picturilor.

Zona cu picturile rupestre este sub protecție și nu este accesibilă publicului larg, datorită dificultăților de acces și importanței lor istorice. Descoperirea a fost făcută de speologii români, iar autenticitatea picturilor a fost confirmată de o echipă de specialiști francezi în artă de peșteră.

Peștera Coliboaia reprezintă o comoară națională și o sursă de mândrie pentru România, oferind o perspectivă unică asupra trecutului istoric și cultural al țării. Descoperirile din această peșteră sunt un exemplu remarcabil al bogăției patrimoniului natural și istoric al României.

Citește și Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina – O comoară a biodiversității din Carpații Meridionali