Peștera Meziad, o capodoperă a naturii

Peștera Meziad este o adevărată minune a naturii, situată în județul Bihor, în regiunea sud-estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni. Cu o lungime impresionantă de 4.750 metri și mai multe nivele de carstificare, aceasta a fost mult timp una dintre cele mai lungi peșteri din România. Declarată monument al naturii și rezervație speologică, Peștera Meziad a fost intens cercetată de-a lungul anilor și a fost vizitată în 1921 de o echipă de geologi condusă de renumitul speolog român Emil Racoviță. În 1972, peștera a fost reamenajată și deschisă turismului, fiind inclusă în situl de importanță comunitară Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.

Conform legendelor locale, în vremurile de demult, oamenii trăiau în această peșteră, nu în sate. Astăzi, Peștera Meziad oferă turiștilor o experiență de neuitat, cu galerii spectaculoase și o bogată istorie.

Pentru a ajunge la Peștera Meziad, turiștii pot utiliza drumul național E-79 (76) dintre Oradea și Vârfuri, cu ramificația spre Beiuș prin centrul orașului. De aici, peștera se află la o distanță de 22 km, iar din Beiuș se poate urma șoseaua Roșia (Borod) – Aleșd. Din Beiuș până la satul Remetea sunt circa șase km, iar din Remetea, drumul duce la Meziad. Peștera se află la aproximativ trei kilometri de satul Meziad și poate fi accesată pe un drum forestier.

Citește și Peștera Huda lui Papară, comoara ascunsă a Munților Trascăului

Situată la o altitudine de 297 metri, Peștera Meziad impresionează prin gura sa de intrare, care are o înălțime de 16 metri și o lățime de 10 metri. Peștera are două nivele de carstificare, nivelul inferior și nivelul superior.

Nivelul inferior se întinde pe 1.542 metri și se caracterizează prin spații ample, cu o lățime între 20-30 metri și o înălțime între 15-20 metri. Nivelul superior are o lungime totală de 3.208 metri și prezintă trei zone principale de racord cu galeria inferioară: Galeria descendentă, Galena de joncțiune și Gâtul dracului. Suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural creează un spectacol impresionant, cu o înălțime totală a cavernamentului de 35 metri.

Peștera Meziad este, de asemenea, un loc plin de istorie, cu urme descoperite din perioadele paleolitic și neolitic. A fost locuită de Homo sapiens și de animale precum Ursus spelaeus, cunoscut și sub numele de ursul de peșteră.

Peștera Meziad oferă condiții ideale pentru hibernarea liliecilor, în special pentru cei din specia Miniopterus schreibersii. Aceștia formează o colonie destul de mare în Sala Liliecilor, un loc de interes atât pentru turiști, cât și pentru cercetători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *