Peter Magubane, fotograful care a documentat violenţele din timpul apartheidului, a murit la 91 de ani

Fotojurnalistul sud-african de culoare Peter Magubane, care a relatat timp de decenii despre violenţele regimului rasist al apartheidului şi în special despre revolta elevilor din Soweto în 1976, a murit luni la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia sa, notează AFP.

La eliberarea lui Nelson Mandela, un simbol al luptei împotriva apartheidului, în 1990, Magubane a devenit fotograful său oficial până la alegerea acestuia, patru ani mai târziu, ca primul preşedinte de culoare al ţării.

„El a murit în pace astăzi, înconjurat de familia sa”, a anunţat organismul reprezentativ al presei sud-africane, SANEF.

A fost un „fotograf conştiincios şi muncitor”, a declarat fiica sa, Fikile, la postul public SABC. „Era pasionat, munca sa era prioritatea sa absolută”, a adăugat aceasta.

„Africa de Sud a pierdut un luptător pentru libertate, un povestitor şi un fotograf excepţional”, a scris pe Twitter ministrul Culturii, Zizi Kodwa. „Peter Magubane a documentat fără teamă nedreptăţile apartheidului”, a adăugat acesta.

Citește și Actorul britanic Tom Wilkinson a murit la vârsta de 75 de ani

Una dintre cele mai faimoase fotografii ale sale, datând din 1956, arată o fetiţă albă pe o bancă pe care scrie „doar pentru europeni”, în timp ce bona ei de culoare stă aşezată de cealaltă parte a băncii, într-o suburbie a Johannesburgului.

Arestat în 1969 în timp ce fotografia demonstranţi în faţa unei închisori în care era încarcerată, printre alţii, activista Winnie Mandela, a petrecut 586 de zile în izolare în închisoare şi i s-a ordonat la eliberare să înceteze orice activitate fotografică timp de cinci ani. În 1971, a fost din nou arestat şi încarcerat timp de mai multe luni pentru că nu a respectat acest ordin.

Deşi hărţuit de poliţie, Magubane a acoperit pe larg revolta elevilor din Soweto, în 1976, realizând unele dintre fotografiile cele mai impresionante care l-au făcut cunoscut în întreaga lume.

Peter Magubane a publicat circa 15 cărţi, unele fiind cenzurate în timpul apartheidului, regimul segregaţionist care a condus Africa de Sud din 1948 până la începutul anilor 1990