Petiție pentru păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română” din Câmpina

Un grup de inițiativă din Câmpina, județul Prahova, a lansat o petiție și o scrisoare deschisă pentru inventarierea de urgență și păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română”, înființată în construită în 1897, care la începutul secolului 20 era cea mai mare din Europa.

Potrivit presei locale, rafinăria a fost vândută în noiembrie 2020 către TDR Energy SRL. În luna februarie, Societatea „Steaua Română” a intrat în faliment, la aproape 8 ani de la deschiderea procedurii insolvenţei, relata atunci Agerpres.

Conform datelor de pe site-ul http://www.steauaromana.ro/, rafinăria de la Câmpina a fost, în ultimul secol, un obiectiv reprezentantiv al oraşului, la darea ei în folosinţă fiind considerată drept cea mai modernă şi mai mare dintre rafinăriile din Europa.

„Anul 1992 a constituit începerea punerii în aplicare a acestui plan ambiţios axat pe trei direcţii: valorificarea superioară a tonei de ţiţei, reducerea consumurilor energetice şi a cheltuielilor de prelucrare, reducerea impactului cu mediul. În anul 1994 a început procesul de privatizare a societăţii, finalizarea fiind în primul semestru al anului 1995″, se precizează în volumul „Steaua Română Câmpina 1895-1995. Istoria unei rafinării centenare”, citat de Agerpres.

Încet, încet, rafinăria, singura din România care producea parafină, a intrat în criză, primul blocaj major fiind înregistrat în 2003, iar al doilea – în 2008. În 2013, societatea a intrat în insolvenţă, iar ulterior activele au fost scoase la vânzare, mai notează Agerpres.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook