Petre Roman, despre scrisoarea de la Albert Einstein primită de tatăl lui

Distribuie

Cunoscutul politician Petre Roman susținea cu mai mulți ani în urmă că tatăl său, Valter Roman, a primit o scrisoare de la Albert Einstein pe când avea doar 15 ani. Marele fizician se afla atunci în plină glorie științifică după elaborarea faimoasei teorii a relativității.

„Când tata avea 15 ani, a calculat vârsta pământului pe baza cantității de radioactivitate existente în atmosferă. Calculul pe care l-a făcut i l-a trimis lui Einstein. Cum-necum, Einstein a reușit să citească această scrisoare şi i-a răspuns, l-a felicitat, i-a spus că este un calcul aproximativ, dar cu aproximație acceptabilă şi, mă rog, l-a lăudat. Este vorba despre o singură scrisoare, dar pe care nu a reușit să o păstreze. După tulburările războiului s-a pierdut

(…) Să-i răspundă unui puşti de 15 ani era un lucru deosebit. I-a spus că aproximația făcută în calculul său este destul de bună. Eu am avut la un moment dat foaia de calcul pe care tata a folosit-o pentru a calcula vârsta pământului. Țin minte, când eram copil, mi-a arătat toată treaba asta. Dar cu toate eforturile pe care le-am făcut eu şi sora mea n-am mai reușit să mai dăm de hârtia asta. De scrisoare nici atât, o rătăcise tata în peregrinările sale în acea perioadă plină de evenimente”, a spus Petre Roman.

Citește și Războaiele Rusiei & Războaiele SUA. Cronologie selectivă

Întrebat de ce tatăl său nu a pomenit despre acest episod, al primirii scrisorii de la Einstein, Petre Roman afirma: „Eu nu cred că a menționat acest amănunt pentru că tata era un om de o modestie ieșită din comun. Evocările nu erau despre el, ci despre ceilalți”.

Fostul premier mai spune despre tatăl săi că l-a cunoscut personal mai târziu pe savant: „Când l-a întâlnit pe Einstein era în primii ani de facultate”.

Cine a fost Valter Roman

Valter Roman, s-a născut în 7 octombrie 1913, Oradea, Austro-Ungaria. A fost un militant și politician comunist român, de origine evreiască. După 1936 s-a înrolat voluntar în Brigăzile Internaționale de partea forțelor republicane din Spania sub numele Walter Roman. Anii petrecuți în Spania au fost evocați în volumul autobiografic Sub cerul Spaniei. Cavalerii speranței.

În războiul civil din Spania a avut gradul de maior și a fost comandantul unui batalion de artilerie din brigada a 11-a „Venceremos”.

Citește și Pastor penticostal: Foștii șefi ai cultului au colaborat cu Securitatea

În Spania, Walter Roman s-a căsătorit cu Hortensia Vallejo, o comunistă spaniolă. În cursul războiului a fost rănit la plămâni. După ce Republica Spaniolă a fost înfrântă în 1939, Valter Roman s-a refugiat în Franța, apoi s-a reîntors în URSS. Acolo a condus, pentru o perioadă, departamentul emisiunilor în limba română la Radio Moscova, unde i-a avut în subordine pe Ana Pauker, Leonte Răutu și Iosif Chișinevschi. În timp ce Ana Pauker s-a reîntors în România îmbrăcată în uniforma sovietică, Valter Roman s-a reîntors pe un tanc sovietic, ca locotenent-colonel în cadrul Diviziei „Horia, Cloșca și Crișan”, constituită din prizonieri de război români aflați în URSS, care au ales să treacă de partea inamicului (crimă de înaltă trădare pe timp de război) sub comanda generalului Mihail Lascăr.

A fost decorat în 1945 în Uniunea Sovietică cu Ordinul Steaua Roșie. În același an, sub ocupație sovietică și sub noul regim dominat de comuniști, a fost în gradul de general-maior în armata română.

Un an mai târziu, în 1946, Valter Roman a fost numit șef al Direcției de Educație, Cultură și Propagandă a Armatei, iar între 1947-1951 ocupă postul de șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. În 1951 devine membru al CC al PCR și ministru al Poștelor și Telecomunicațiilor (până în ianuarie 195). Din 1954 până la moarte sa a fost director al Editurii Politice.