Petre Suciu, primarul artist al Hunedoarei

Petre Suciu s-a născut la Hunedoara pe 17 septembrie 1913, într-o familie modestă. Tatăl său a fost cojocar, mama casnică. Absolvent al Liceului (astăzi Colegiu) ”Decebal” din Deva. După absolvire a lucrat trei ani ca funcționar la cabinetul unui avocat.

Din 1933 a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase (mai întâi la Timișoara, apoi la București) – în clasa prof. Dărăscu. După terminarea facultății (1938), a primit un premiu pentru „tinerele speranțe”. Este încorporat într-un regiment din Oradea ca ofițer de rezervă, de unde pleacă la Odessa.

Activitatea profesională, după 1939

Din toamna anului 1940 (septembrie), până în ianuarie 1941 a fost primar al Hunedoarei, între 1941-1943 a fost detașat ca profesor suplinitor la Liceul Militar Regele Ferdinand din Chișinău, apoi la Craiova. În aprilie 1945 revine în județul Hunedoara și predă desenul la o unitate de învățământ din Deva, până în 1948, când este arestat politic. Din fișa de deținut politic reiese că a avut apartenența la Mișcarea Legionară. Trece prin închisorile de la Sibiu și Aiud, apoi este trimis la Canal.

Citește și Victor Isac, arestat dintr-o sala de clasă a școlii din Călan

În 1953 este eliberat din detenție și . se angajează ca vopsitor la Întreprinderea de Construcții Siderurgice Hunedoara (ICSH). Mai târziu, în 1968, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Participă la mai multe expoziții de grup în Timișoara, Deva, Hunedoara. Iese la pensie în 1973. Pictează mai multe biserici: la Întorsura Buzăului, la Valea Călugărească, la Cerișor, la Dragu, la Valea Lupului, la Cinciș, la Baru Mare. Atestatul de pictor bisericesc la primit la 10 iulie 1947.

Lucrări semnate de Petre Suciu
Petre Suciu, primarul artist al Hunedoarei
Petre Suciu = autorizație de pictor bisericesc, 1947
Petre Suciu, primarul artist al Hunedoarei
Petre Suciu – Diploma Academia de Arte Frumoase Bucureşti, 1938

Sursa informațiilor o reprezintă familia artistului. Informații obținute de Cosmin Nasui.