Pianistul Alexei Lubimov a cântat la Moscova o operă ucraineană. Artistul a fost întrerupt de Poliție

Pianistul Alexei Lubimov a interpretat la Moscova, în prima parte a concertului său, o lucrare de Valentin Silvestrov, compozitor refugiat în Germania care l-a comparat pe Vladimir Putin cu Bin Laden, potrivit Le Figaro.

Muzica a fost întreruptă de Poliţie. Sau, mai degrabă, de o alertă anonimă cu bombă, acesta a fost pretextul invocat, miercuri seară, de forţele de ordine ruse care au intervenit în sala de la Moscova unde avea loc recitalul pianistului Alexei Liubimov. 

Rusul în vârstă de 77 de ani cânta împreună cu soprana Yana Ivanilova atunci când agenții de Politie au apărut pe scenă, în a doua parte a serii, cerându-i muzicianului să se oprească. În ciuda presiunii, Alexei Liubimov a încheiat, în aplauze, interpretarea Impromptu No.2 Op.90 de Schubert.

Filmări cu întreruperea de către autorități a concertului lui Alexei Lubimov au fost distribuite pe rețelele de socializare. Imaginile difuzate pe Twitter sau pe Telegram arată doi agenţi lângă pianist, în timp ce acesta cânta, aplecându-se spre el, apoi adresându-se spectatorilor. Când şi-a încheiat interpretarea, Alexei Liubimov a ridicat curajos un braț victorios către cer în timp ce publicul l-a ovaţionat. Evacuată, clădirea a fost percheziționată, în zadar, două ore şi jumătate. 

„Am aşteptat mai întâi sosirea câinilor, apoi aceştia au verificat spaţiile. Totul a durat până la miezul nopţii”, a mărturisit joi un angajat al sălii Rassvet, pentru ziarul independent The Moscow Times.

Citește și Patriarhul Kiril le cere soldaților să apere Rusia, o țară care „iubește pacea”

Sosirea poliției „ar putea fi legată de naţionalitatea compozitorului”, menționează angajatul Rassvet. Pentru că înainte de a cânta muzica romanticului austriac, Alexei Lubimov interpretase o lucrare de Valentin Silvestrov. Refugiat în Germania de la începutul invaziei ruse, cunoscutul compozitor ucrainean, acum în vârstă de 84 de ani, crease în special în ultimele săptămâni o nouă orchestraţie a „Rugăciunii pentru Ucraina”, un imn patriotic tradiţional. Compoziţia a fost interpretată în special în martie, în cadrul Concertului pentru Ucraina organizat de Met Opera din New York.

Prieten cu Valentin Silvestrov, Alexei Lubimov a ales să cânte la Moscova ciclul muzical „Stufen” pentru soprană şi pian, operă la care cei doi artişti colaboraseră deja în trecut, mai ales în 1989. Neagreat de autorităţile sovietice, compozitorul nu şi-a reţinut cuvintele când a fost întrebat despre preşedintele rus Vladimir Putin. „Cine îl sprijină pe Putin? Criminalii! I-a recrutat şi i-a îmbrăcat în costume elegante”, a spus Valentin Silvestrov într-un interviu acordat postului german Deutsche Welle luna trecută. Este un terorist ca Bin Laden, dar de o mie de ori mai puternic. Ar trebui să fie considerat drept terorist internaţional şi trecut pe lista de urmăriţi”. 

Din 24 februarie, autorităţile ruse şi-au întărit controlul asupra mass-media şi asupra tuturor formelor de opoziţie, prin închiderea mai multor redacţii cu sediul în Rusia şi prin efectuarea de arestări în masă. Este interzisă folosirea cuvântului „război” pentru a vorbi despre operaţiunile desfăşurate de forţele armate ruse în Ucraina şi calificate drept „operaţiune militară specială” de către Kremlin. În lumea culturii, conflictul a dus în cele din urmă la o cascadă de anulări de concerte, lansări de filme şi chiar turnee de balet. 

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook