Pianistul rus Boris Berezovsky vrea să vadă mai multă presiune asupra oraşului Kiev

Pianistul rus de renume internaţional Boris Berezovsky vrea să vadă mai multă presiune asupra oraşului Kiev care este ameninţat de un asediu al forţelor armate ruse de trei săptămâni, informează Le Figaro.

„Înţeleg că ne e milă de ucraineni, că înaintăm încet, dar ar trebui să fim mai fermi, să-i încercuim şi să le tăiem electricitatea?”, a propus el joi, la postul naţional de televiziune Pervîi Kanal. 

Ieşirea muzicianului, radical chiar şi în contextul mass-media ruse, a încurcat şi un ofiţer invitat în emisiune. Acesta l-a întrerupt pe Boris Berezovsky amintind de necesitatea de a evita „o catastrofă umanitară” în Ucraina. „Important este să câştigăm războiul opiniei publice în Rusia, după care toată lumea ne va înțelege”, a comentat ofițerul. 

La acelaşi post de televiziune, o manifestantă cu o pancartă pe care era scris un mesaj anti-război a întrerupt pentru scurt timp jurnalul televizat rus, luni, înainte de a fi arestată. 

Propunerea lui Boris Berezovsky pe care a spus-o având grijă să amintească că nu este militar, ci pianist, a provocat indignarea colegilor săi. „Sunt uluit de aceste declaraţii ale fostului meu prieten Boris B. Dar le aud din gura lui”, a scris pe Twitter pianistul şi dirijorul german Lars Vogt.„Această prietenie este oficial încheiată”, a precizat muzicianul care dirijează în prezent Orchestra de Cameră din Paris. „Ceea ce văd şi aud este insuportabil”, a spus pianistul francez François-Frédéric Guy la France Musique. 

Citește și Marina Ovseannikova este jurnalista televiziunii de stat din Rusia care a protestat în direct: „Opriți războiul!”

Ca reacţie la anularea, la începutul lui martie, a mai multor concerte internaţionale ale tânărului pianist rus Alexander Malofeev, directorul Folle Journée şi al Festival de La Roque d’Anthéron René Martin a solicitat ca artiştii ruşi care nu au legături şi nici nu-l susţin pe Vladimir Putin să nu fie stigmatizaţi. „De aceea ni se pare esenţial să continuăm această bogată colaborare cu artiştii ruşi”, a declarat el pe 11 martie pe Facebook, citând o listă de muzicieni care începe cu Boris Berezovsky.

Pianistul în vârstă de 53 de ani, produs al Conservatorului de la Moscova, laureat în 1990 al Concursului Internaţional Ceaikovski a devenit celebru pentru virtuozitatea sa şi nu pentru opiniile politice. El nu s-a exprimat până acum despre conflictul ruso-ucrainean. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *