Pictorul şi sculptorul argentinian Antonio Segui a murit, la 88 ani

Pictorul şi sculptorul argentinian Antonio Segui, personalitate artistică recunoscută și apreciată, a murit, sâmbătă, la Buenos Aires, la vârsta de 88 de ani, informează AFP.

Creator al emblematicilor omuleţi cu pălărie care populează operele sale satirice, Antonio Segui este autorul unei opere figurative prolifice de picturi, stampe, litografii şi gravuri care ilustrează o viziune ironică a societăţii, impregnată de nostalgie şi de poezie. 

Deşi a trăit în Franţa din anii 1960, artistul se afla în Argentina cu soţia sa, a confirmat pentru AFP o sursă din Ministerul Culturii. 

Antonio Segui a murit din cauza unei insuficienţe cardiace după o operaţie la şold, a anunţat cotidianul La Nacion, citând apropiaţia ai familiei. 

Născut la 11 ianuarie 1934, la Cordoba, la 700 de kilometri vest de Buenos Aires, Antonio Segui a organizat în jur de 200 de expoziţii personale de-a lungul carierei. 

Citește și Doi cercetători din Iași și Londra cer ștergerea Elenei Ceaușescu din bazele de date științifice

În Franţa, el a fost promovat în 2018 în grad de ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi era membru al Academiei Europene a Ştiinţelor, Artelor şi Literelor. 

După ce a studiat pictura şi sculptura în Franţa şi în Spania din 1951, el a călătorit prin toată America Latină şi s-a instalat definitiv în Franţa în 1963. 

Centrul Pompidou i-a consacrat în 2005 prima retrospectivă, în Franţa, a operelor sale pe hârtie, punând „în lumină o operă în care umorul şi poezia sfidează toate stilurile prestabilite”. 

Cu toate că locuia în Franţa, a revenit periodic în Argentina, în afară de perioada dictaturii (1976-1983), atunci când militarii au refuzat să-i reînnoiască paşaportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.