Pictorul Ştefan Câlţia prezintă, din 10 mai, la Palatul Culturii din Iaşi, expoziția „Obiectele restaurării”

Pictorul Ştefan Câlţia, care împlineşte anul acesta 80 de ani, prezintă, din 10 mai, la Palatul Culturii din Iaşi, expoziţia „Obiectele restaurării”.

Vernisajul expoziţiei „Ştefan Câlţia. Obiectele restaurării” va avea loc de Ziua Regalităţii, la ora 18.00, în prezenţa artistului. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Manole şi Matei Câlţia şi organizată de Asociaţia Galeria Artep.

Expoziţia poate fi vizitată în spaţiile Palatului Culturii din Iaşi, în perioada 10 mai – 10 iulie. 

„Aşezăm naraţiunea expoziţiei Obiectele restaurării în jurul unor puncte centrale în arta lui Ştefan Câlţia, acele puncte legate de obiectualitate şi readucerea în discuţie a unor valori. Ne dorim ca parcursul prin expoziţie să fie unul care să reinstaureze bucuria şi înţelegerea faţă de loc, oricare ar fi acela, faţă de peisaj, de pictură şi grafică drept medii artistice, de meşteşug ca element al educaţiei. Includem aşadar elemente în legătură cu care vă invităm să ascultaţi reflexii ale artistului, dar şi ale celor preocupaţi de valorile expuse în arta lui, având convingerea că expoziţia este un spaţiu de privire, învăţare şi dialog”, potrivit curatorilor acestei expoziţii.

Vizitatorii vor vedea lucrări ce cuprind o perioadă de peste 45 de ani de creaţie, dar şi obiecte colecţionate de artist, de la un fragment de troiţă cu Iisus Hristos de sfârşit de secol al XVII-lea la vasele de glăjărie reproduse anul trecut, până la obiecte folosite de voluntarii Asociaţiei Monumentum, în cadrul Şcolii de vară de restaurare de la Şona.

Citește și Expoziție dedicată legăturilor dintre Moldova şi spațiul ucrainean în secolele XVI-XIX, la Muzeul Mitropolitan din Iași

Cea mai recentă expoziţie a pictorului în Iaşi a fost „Ştefan Câlţia. Glăjărie. Apropierea de un meşteşug”, deschisă la Galeria Artep în decembrie 2021.

Alte expoziţii importante sunt: „Uroborus. Ştefan Câlţia”, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, octombrie 2019, „Obiecte grăitoare” la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, 2017; „Locuri” la Muzeul de Artă, Timişoara, 2012-2013, „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia”, la Galeria Posibilă şi Galeria AnnArt, Bucureşti, 2006; „Vânzătorul de aripi” la Muzeul de Artă CCluj-Napoca, 2006; „Voyages Transylvaniens” la Muzeul Brukenthal, Sibiu, 2006.

Galeria Artep anunţă că pregăteşte trei expoziţii: pe 25 iunie la Şona, Braşov; 12 septembrie – 16 octombrie, The Garrison Chapel, Londra; 24 noiembrie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti.

Expoziţia „Ştefan Câlţia. Obiectele restaurării” este organizată de Asociaţia Galeria Artep cu sprijinul Fundaţiei Ştefan Câlţia şi al Galeriei Posibilă.