Pionierul muzicii electronice Ryuichi Sakamoto a încetat din viață

Compozitorul japonez Ryuichi Sakamoto, pionier al muzicii electronice şi autor a numeroase partituri de film, a murit pe 28 martie, la vârsta de 71 de ani, din cauza unui cancer depistat în 2020, a anunţat duminică echipa sa pe site-ul oficial.

„A trăit cu muzica până la capăt”, a adăugat echipa sa într-un comunicat, explicând că artistul şi-a dorit o înmormântare discretă rezervată familiei şi apropiaţilor.

Sakamoto a dezvăluit la începutul anului 2021 că suferă de cancer colorectal, după ce a fost tratat pentru cancer la gât din 2014.

Publicul internaţional l-a descoperit prin partiturile sale de film, începând cu cel din „Furyo” de Nagisa Oshima (1983), un film subversiv despre un lagăr de prizonieri din Asia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde Ryuichi Sakamoto străluceşte şi ca actor alături de David Bowie şi Takeshi Kitano.

În 1988 a câştigat Oscarul pentru cea mai bună muzică de film pentru că a co-scris-o pentru „The Last Emperor/ Ultimul împărat” de Bernardo Bertolucci, care a colaborat cu el de mai multe ori, în special la următorul său film, „The Sheltering Sky” (1990) .

Ryuichi Sakamoto a lucrat şi pentru Brian de Palma şi Pedro Almodovar şi, mai recent, a scris coloana sonoră pentru „The Revenant” de Alejandro González Iñárritu. 

Citește și Soprana Virginia Zeani a murit la vârsta de 97 de ani

Născut la Tokyo pe 17 ianuarie 1952, a crescut în cultură şi arte, tatăl său fiind editor de romancieri japonezi, printre care Kenzaburo Oe şi Yukio Mishima.

Descoperă pianul foarte tânăr. În adolescenţă, rock-ul formaţiilor The Beatles şi The Rolling Stones l-a fascinat la fel de mult ca Bach şi Haydn, înainte de a se îndrăgosti nebuneşte de Debussy.

În timp ce studia etnomuzicologia şi compoziţia, ceea ce i-a adus porecla de „profesor” în Japonia, a început să cânte pe scenă în Tokyo-ul din anii 1970.

„Am lucrat cu computerul la facultate şi am cântat jazz, am cumpărat muzică psihedelică pe Coasta de Vest şi discuri Kraftwerk după-amiaza, iar noaptea cântam folk. Am fost destul de ocupat!”, a spus el pentru cotidianul britanic The Guardian în 2018.

În 1978 a fondat împreună cu Haruomi Hosono şi Yukihiro Takahashi grupul Yellow Magic Orchestra (YMO), al cărui electro-pop supraalimentat va avea mai târziu o influenţă uriaşă asupra muzicii techno, hip-hop-ului şi J-pop-ului şi va inspira melodiile sintetizate ale primele jocuri video.

Succesul YMO va fi fenomenal în Japonia şi unele dintre hiturile sale vor fi remarcate şi în Occident, precum electro-funk-ul „Computer Game/Firecracker”. 

Activist de lungă durată pentru mediu, a devenit o figură de frunte în mişcarea anti-nucleară din Japonia după dezastrul de la Fukushima din martie 2011.

În 2007, a fondat şi More Trees, un ONG pentru managementul durabil al pădurilor în Japonia, Filipine şi Indonezia.

Căsătorit şi divorţat de două ori, Ryuichi Sakamoto este tatăl cântăreţului J-pop Miu Sakamoto, născut în 1980 din relaţia sa cu cântăreaţa şi pianista japoneză Akiko Yano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *