Grete Tartler, laureată a Premiului Național de Poezie

 Poeta Grete Tartler, laureată a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia

Distribuie

Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“’- Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală Hyperion- Caiete Botoșănene și Uniunea Scriitorilor din România.

Pentru cel mai important premiu de poezie din România au mai fost nominalizați Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Câștigătorul a fost desemnat de un juriu format din Grațiela Benga, Al. Cistelecan, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraș și Vasile Spiridon, acesta din urmă fiind și președinte al juriului.

Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia se află la a 34-a ediție. Câștigătorul trofeului primește, în mod tradițional, și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Pe lângă trofeu și distincția de cetățean de onoare, Grete Tartler a primit și un premiu în bani în valoare de 40.000 de lei, iar Primăria Botoșani va finanța și publicarea unei antologii din întreaga sa operă poetică.

„Mulțumesc juriului care a considerat că merit să mă alătur acestei republici a poeților talentați, chiar geniali aș spune, unii dintre ei, care constituie galeria de poeți laureați ai acestui premiu botoșănean. Mulțumesc Botoșaniului și celor care m-au primit în rândul lor cetățean de onoare, alături de ceilalți poeți”, a afirmat Grete Tartler, după conferirea premiului.

Grete Tartler s-a născut la 23 noiembrie 1948 la București. Ea este, de asemenea, scriitoare, traducătoare și diplomată. Este doctor în filosofie al Universității București, titlul obținut în 1995 cu lucrarea ‘Utopia însingurării în Evul Mediu islamic’.

A absolvit Liceul de Muzică, iar în 1968, pe când era studentă în anul I la Conservator, a debutat în revista Amfiteatru cu un grupaj de versuri ce prefigurau talentul liric al acesteia. Prima sa plachetă, ‘Apa vie’, a fost publicată în 1970.

După absolvirea Conservatorului, devine profesoară de violă la Liceul de Muzică, concomitent urmând și cursurile Facultății de limbi romanice a Universității din Bucuresti, secția limba arabă, dedicându-se ulterior studiului culturilor orientale.

Printre laureații acestui premiu, considerat cel mai important din România cu privire la poezie, se numără și Gelu Naum, Ana Blandiana, Ștefan Augustin Doinaș, Mircea Dinescu, Mircea Cărtărescu.

Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’ Opera Omnia a fost înființat în 1991, prin Decizia nr. 100 / 1 martie a Consiliului Local Botoșani. Acesta se acordă unui poet român contemporan pentru întreaga operă poetică.

Citește și Cum receptăm azi opera lui Mihai Eminescu?

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro