Poetul, artistul plastic şi filozoful Dănilă Cozmescu

Dănilă Cozmescu s-a născut în Călan, judeţul Hunedoara, la 8 iunie 1940, fiind al şaptelea copil, din cei opt copii ai familiei. A urmat studiile primare şi gimnaziale la şcoala din Călan, iar cele liceale la Liceul de Arte Plastice din Cluj Napoca. Dovedind aptitudini deosebite pentru umanistică, devine student la Institutul de Arte Plasitce şi la Facultatea de Filozofie din Cluj Napoca, unde obţine Diploma de Licenţă în Filozofie cu lucrarea „Relaţia dintre afectivitate şi gândire în actul creaţiei artistice” în anul 1979.

Este repartizat la Mediaş,  la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” ca profesor de filosofie, dar fiind şi un artist plastic, realizează bustul lui George Enescu cu ocazia inaugurării sălii de muzică a liceului, iar mai târziu şi portretul pedagogului Stephan Ludwig Roth, în tuş, portret expus în holul liceului. Tot aici restaurează friza şi metopele de le zidurile exterioare ale liceului. De asemenea, activitatea artistică nu se opreşte aici, lucrările sale grafică fiind deseori regăsite în volumele de poezie ale soției sale, poeta Maria Cozmescu.

Între anii 1981 – 1989 are funcţia de inspector metodist al ISJ Sibiu, la disciplinele socio-umaniste, apoi între anii 1990 – 1999 este director adjunct la Liceul Teoretic „St.L.Roth” Mediaş.

Debutul editorial se petrece în 2015, cu „Grafică şi poezie”, fiind o lucrare grafică inspirată de poeziile lui Lucian Blaga, Mihai Eminescu şi Vasile Voiculescu, după care a urmat „Amprentele transfigurării”, în 2016.

Citește și Silviu Guga, mentorul lui Ioan Barb și Violeta Deminescu, scriitori apreciați în literatura contemporană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *