Portretele principilor Transilvaniei din pinacoteca Batthyaneum, digitalizate

Portretele principilor Transilvaniei aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au fost digitalizate printr-o tehnologie sofisticată, în urma căreia, de exemplu, zoom-ul digital al fotografiei a relevat două iniţiale pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613), posibil iniţialele pictorului rămas necunoscut, informează pagina de Facebook a instituţiei.

„Dragi prieteni, digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu nişte rezultate excepţionale. Tehnologia folosită de Călin Şuteu se numeşte fotografie panoramică şi nu seamănă cu nimic din ceea ce ştim că poate fi fotografierea obişnuită”, au transmis cei de la Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Potrivit acestora, este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaş şi cu o rezoluţie a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

„Astfel, am reuşit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, şi detalii nemaivăzute. Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Bathory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două iniţiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un I. Să fie oare vorba de iniţialele pictorului rămas necunoscut?”, arată cei de la Batthyaneum, care adaugă că fără folosirea acestei tehnologii nu s-ar fi putut ridica această întrebare.

Despre Gabriel Bathory care a domnit în perioada 1608-1613, se ştie că a fost unul dintre cei mai detestaţi principi ai Transilvaniei, fiind asasinat de proprii soldaţi.

Citește și Alba: Tezaur cu aproximativ 800 de denari romani, descoperit pe un teren agricol

Portretul în cauză, al cărui autor nu se cunoaşte, este realizat în ulei pe pânză, probabil în secolele XVII-XVIII, fiind foarte valoros din punct de vedere istoric.

„Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului: Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) şi, în fine, portretul unui principe necunoscut”, se menţionează în postare.

De altfel, acesta din urmă este singurul tablou care nu are nicio inscripţie, aşa cum au toate celelalte: numele principelui, apoi titulatura Princeps Transilvaniae, însă detaliile vestimentaţiei şi delicateţea mâinilor sunt remarcabile.

„Oare cine credeţi că ar putea fi, ţinând cont şi de cronologia de mai sus”, întreabă urmăritorii paginii cei de la Bibliotecă.

În urmă cu câteva săptămâni, reprezentanţii Bibliotecii Batthyaneum au anunţat că încep anul cu câteva experimente digitale, mai exact digitalizarea seriei de principi ai Transilvaniei – 11 tablouri, aflată în pinacoteca instituţiei, cu ajutorul lui Călin Şuteu, unul dintre cei mai importanţi specialişti în zona de tehnologie şi digitalizare dedicate patrimoniului.

Biblioteca Batthyaneum a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea de contele Ignatius Batthyany, episcop romano-catolic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *