Postul de radio Eho Moskvî, una dintre puținele organizații media liberale din Rusia, a fost desființat

Postul de radio Eho Moskvî, unul dintre ultimele organisme media liberale, a fost desfiinţat ca urmare a relatărilor despre războiul din Ucraina, a anunţat joi editorul Alexei Venediktov, potrivit Reuters.

Staţia, între principalele canale de ştiri şi de actualitate din Rusia, a fost interzisă cu două zile înainte ca postul de radio să fie desființat.

„Consiliul de administraţie Eho Moskvî a decis cu majoritate de voturi să desfiinţeze postul de radio şi site-ul web al lui Eho Moskvî”, a spus pe Telegram Alexei Venediktov, editor-şef. 

Decizia a venit după ce procuratura generală a cerut săptămâna aceasta ca accesul să fie restricţionat pentru Eho Moskvî şi canalul de ştiri online TV Rain, în legătură cu reflectarea conflictului.

Procurorul a argumentat că hotărârea sa a fost determinată de „postarea ţintită şi sistematică de către site-urile lor web a informaţiilor care solicită activităţi extremiste, violenţă şi informaţii în mod deliberat false despre acţiunile forţelor ruse ca parte a unei operaţiuni speciale” în Ucraina.

Citește și Netflix a oprit temporar toate proiectele şi achiziţiile viitoare din Rusia

Rusia respinge termenul de invazie şi spune că acţiunile sale nu sunt menite să ocupe teritorii, ci să distrugă capacităţile militare ale Ucrainei şi să captureze ceea ce ea consideră naţionalişti periculoşi – un pretext respins de Ucraina şi de Occident ca propagandă fără temei.

Eho Moskvî a spus marţi că acuzaţiile împotriva sa sunt lipsite de temei şi ofensatoare şi că va lupta în instanţă. 

Jurnaliştii ruşi s-au confruntat în ultimii ani cu un mediu din ce în ce mai dificil, mulţi fiind numiţi de autorităţi drept „agenţi străini”. 

Presiunea a crescut de când preşedintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei de către Rusia săptămâna trecută, majoritatea mass-media şi organizaţiile controlate de stat respectând limbajul folosit de Kremlin pentru a descrie războiul.