„Potemkiniştii” intră în competiţia oficială a „Curtas Vila do Conde International Film Festival”

Scurtmetrajul „Potemkiniştii”, regizat de Radu Jude, a fost inclus în competiţia oficială a „Curtas Vila do Conde International Film Festival”, cel mai important festival din Portugalia dedicat producţiilor de scurtmetraj.

Cea de-a 30 ediţie a evenimentului se desfăşoară în perioada 9-17 iulie, iar proiecţia filmului regizat de Radu Jude va avea loc pe 11 iulie la Teatro Municipal.

„Potemkiniştii” va rula în prezenţa regizorului Radu Jude, participarea scurtmetrajului în cadrul festivalului fiind susţinută de Institutul Cultural Român şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Filmul scris şi regizat de Radu Jude porneşte de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucişătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.

Alexandru Dabija şi Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

Citește și CINEVARA #4 aduce capodoperele cinematografiei japoneze la Rezidența9

Este cea de-a patra selecţie a lui Jude în competiţia „Curtas Vila do Conde” după: „Alexandra” (2007), „Trece şi prin perete” (2014), „Cele două execuţii ale Mareşalului” (2018).

„Potemkiniştii” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Realisateurs.

Scurtmetrajul poate fi văzut, zilele acestea, în cinematografele din România, în cadrul proiectului „Almanah Cinema. Şase filme scurte de Radu Jude”.

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuţiu, iar sunetul de Titi Fleancu. Designul şi mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele – Cireşica Cuciuc, coafura şi machiajul – Bianca Boeroiu.

„Potemkiniştii” este o producţie microFILM realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.