Povestea celui mai cunoscut joc de zaruri: craps

După război, popularitatea craps-ului a explodat, mai ales în cazinourile din Las Vegas, unde a devenit unul dintre jocurile de noroc principale. Aici, craps a fost rafinat și standardizat, cu mese specifice de joc și dealeri profesioniști.

Pe măsură ce secolul 20 avansa, craps-ul a continuat să evolueze. În anii ’60 și ’70, jocul a fost adoptat de diverse comunități, inclusiv de cea afro-americană, contribuind la diversificarea culturii de jocuri de noroc. În această perioadă, jocul a devenit cunoscut pentru dinamica sa rapidă și pentru atmosfera energică de la masa de joc.

Cu apariția internetului în secolul 21, craps a făcut pasul către lumea online. Cazinourile online precum 888 casino au început să ofere versiuni virtuale ale jocului, accesibile jucătorilor din întreaga lume. Aceste jocuri online păstrează regulile de bază ale craps-ului tradițional, dar adaugă elemente grafice și sonore pentru a imita experiența reală a cazinoului.

Ce este jocul de craps?

Craps este un joc de noroc popular, jucat cu două zaruri. Esența jocului este simplă: jucătorii pariază pe rezultatul aruncărilor de zaruri. Se joacă pe o masă special concepută, care are zone marcate pentru diferite tipuri de pariuri. Jucătorii se rotesc pentru a fi „aruncătorul” – persoana care aruncă zarurile.

Aruncătorul începe un nou „rol” de zaruri. Primul aruncă este numit „come-out roll”. Dacă suma zarurilor este 7 sau 11, este un „natural”, iar aruncătorul câștigă și are dreptul la un alt aruncă. Dacă suma este 2, 3 sau 12, este numit „craps”, iar aruncătorul pierde, dar continuă să arunce. Orice alt număr (4, 5, 6, 8, 9 sau 10) stabilește „punctul”. Odată ce punctul este stabilit, scopul aruncătorului este să arunce același număr din nou înainte de a arunca un 7. Dacă reușește, câștigă; dacă aruncă un 7 înainte de a atinge punctul, pierde.

Jocul are multe tipuri de pariuri. Cele mai comune sunt „Pass Line” și „Don’t Pass Line”. Pariurile Pass Line câștigă dacă aruncătorul aruncă un natural sau atinge punctul înainte de a arunca un 7. Pariurile Don’t Pass Line câștigă dacă aruncătorul aruncă un 2, 3 sau 12 pe come-out roll sau un 7 înainte de a atinge punctul.

Există și alte pariuri, cum ar fi „Come” și „Don’t Come”, care funcționează asemănător cu Pass și Don’t Pass, dar pot fi plasate după stabilirea punctului. Alte pariuri includ pariuri pe numere specifice, pariuri „field” (care câștigă dacă următorul număr aruncat este unul dintre câteva numere specifice), și pariuri „hardways” (care pariază pe faptul că un număr va fi aruncat ca o pereche, de exemplu, un 4 „hardway” este format din două zaruri arătând fiecare un 2).

Craps este cunoscut pentru atmosfera sa energică și pentru faptul că poate aduna mulți jucători în jurul mesei, fiecare participând la acțiune prin pariurile lor. Este un joc care combină norocul, strategia și abilitatea de a citi jocul și jucătorii, făcându-l unul dintre cele mai dinamice și captivante jocuri de cazino.

Craps în Antichitate

Craps, în forma sa modernă, este un produs al dezvoltării istorice și culturale, cu rădăcini care se întorc în Antichitate. În timpurile antice, jocurile de zaruri erau extrem de populare în diverse culturi, deși nu erau exact ca craps-ul de astăzi.

În Egiptul Antic, zarurile erau adesea făcute din oase, fildeș sau lemn. Egiptenii jucau diverse jocuri de zaruri, unii cercetători sugerând că aceste jocuri ar putea fi strămoșii timpurii ai craps-ului modern. Aceste jocuri erau o parte importantă a vieții de zi cu zi și erau adesea asociate cu ritualuri religioase și divinație.

Civilizația romană a adus de asemenea contribuții semnificative la evoluția jocurilor de zaruri. Romanii erau cunoscuți pentru pasiunea lor pentru jocurile de noroc, iar zarurile nu făceau excepție. Ei au jucat multe variații de jocuri de zaruri, unele dintre acestea fiind jucate în taberele militare și răspândite în tot Imperiul Roman. Este posibil ca unele dintre aceste jocuri să fi influențat dezvoltarea jocurilor de zaruri ulterioare în Europa.

În Grecia Antică, jocurile de zaruri erau, de asemenea, populare, dar adesea văzute cu o oarecare reticență morală. Filozofi precum Platon și Socrate au comentat despre riscurile și aspectele etice ale jocurilor de noroc. Cu toate acestea, aceste jocuri continuau să fie o formă populară de divertisment, jucate atât de oameni obișnuiți, cât și de elite.

Jocurile de zaruri din Antichitate nu aveau reguli complexe sau mese specializate precum craps-ul modern. Cu toate acestea, aceste jocuri timpurii au pus bazele pentru dezvoltarea jocurilor de noroc și a jocurilor de zaruri în secolele următoare. Elementul de noroc, anticiparea aruncării zarurilor și elementul social al jocului sunt aspecte care au rămas constante de-a lungul timpului. Prin urmare, în timp ce craps-ul în forma sa actuală este un produs al dezvoltării istorice mai recente, rădăcinile sale se pot urmări înapoi în aceste jocuri antice, reflectând o lungă tradiție de jocuri de noroc și distracție umană.

Originea numelui

Originea numelui „craps” este o poveste interesantă care reflectă evoluția jocului și influențele culturale asupra acestuia. Numele „craps” este de fapt o adaptare a unui termen din limba franceză, reflectând răspândirea și popularizarea jocului în diferite culturi și regiuni.

Termenul „craps” provine din cuvântul francez „crapaud”, care înseamnă „broască țestoasă”. Acest nume a fost dat probabil jocului datorită modului în care jucătorii se adunau în jurul mesei de joc, așezându-se în poziții aplecate sau ghemuite, asemănătoare cu o broască țestoasă. Această postură era comună în versiunile timpurii ale jocului, în special atunci când era jucat pe străzi sau pe trotuare, unde nu existau mese sau alte facilități.

Craps a fost adus în America de către coloniștii francezi, în special în zona Louisianei. Aici, cuvântul „crapaud” a fost anglicizat și simplificat în „craps”. În America, jocul a început să se dezvolte și să se schimbe, devenind mai structurat și câștigând popularitate în rândul diferitelor grupuri sociale.

În secolul al XIX-lea, craps a devenit un joc comun în rândul muncitorilor și al soldaților, răspândindu-se în întreaga țară. Modificările aduse jocului în America au făcut ca versiunea americană a craps să devină versiunea standard cunoscută astăzi în cazinouri din întreaga lume.

De-a lungul timpului, craps a devenit sinonim cu cazinourile și cu cultura jocurilor de noroc. Numele jocului, cu originea sa modestă și un pic excentrică, reflectă această călătorie culturală și istorică. De la străzile și trotuarele Franței până la strălucirea cazinourilor moderne, craps a parcurs un drum lung, iar numele său este un omagiu adus acestui istoric bogat și divers.

Craps în America

Evoluția craps-ului în America este o poveste fascinantă care reflectă nu doar schimbările în jocul însuși, dar și transformările culturale și sociale care au avut loc în țară. Jocul, adus inițial de coloniștii francezi, a trecut prin multe modificări și a fost influențat de diverse grupuri culturale, devenind unul dintre cele mai populare jocuri de noroc din Statele Unite.

Când craps a ajuns în America, a fost rapid adoptat și adaptat de comunitățile locale. Una dintre cele mai semnificative schimbări a fost adusă de Bernard Xavier Philippe de Marigny de Mandeville, un tânăr aristocrat din New Orleans. El a simplificat jocul, fixând reguli care au format baza craps-ului modern. De Marigny a promovat utilizarea unui tabel de joc specific și a stabilit reguli clare pentru pariuri și aruncarea zarurilor. Aceste modificări au făcut jocul mai accesibil și mai atractiv pentru un public mai larg.

În secolul al XIX-lea, craps a câștigat popularitate în rândul muncitorilor și soldaților, devenind un joc obișnuit în saloanele și cazinourile timpului. În timpul Războiului Civil American, craps era un mod popular de a trece timpul în taberele militare de pe ambele părți. Acesta a fost un factor cheie în răspândirea jocului în întreaga țară, deoarece soldații se întorceau acasă și împărtășeau jocul cu familiile și comunitățile lor.

Craps a avut un impact semnificativ în timpul epocii Prohibiției și a Marii Depresiuni. În perioada Prohibiției, jocul a devenit asociat cu jocurile de noroc ilegale și speakeasies, locuri unde oamenii se adunau pentru a bea și a juca în secret. În aceste medii, craps a fost adesea jucat în condiții improvizate, pe suprafețe precum podelele sau capacele de butoi.

În timpul Marii Depresiuni, craps a oferit o formă de evadare și potențial de câștig pentru mulți oameni care se confruntau cu dificultăți economice. Jocul era ieftin de jucat, nu necesita echipament sofisticat și putea aduna comunități în jurul unei activități comune.

Craps astăzi

Craps astăzi este un joc vibrat și extrem de popular, reprezentând unul dintre pilonii jocurilor de cazino atât în cazinourile fizice, cât și în cele online. Evoluția tehnologică și schimbările culturale au influențat modul în care craps este jucat și perceput în societatea modernă.

În cazinourile tradiționale, craps rămâne un joc de bază, atractiv datorită energiei și dinamicii sale. Mesele de craps sunt adesea punctele cele mai zgomotoase și mai pline de viață dintr-un cazino, atrăgând atât jucători experimentați, cât și începători. Aspectul social al jocului este unul dintre punctele sale forte – mulți jucători se bucură de camaraderia și atmosfera încărcată de adrenalină care se formează în jurul mesei de craps. Regulile jocului, odată considerate intimidante pentru unii, sunt acum mai accesibile datorită materialelor educaționale disponibile, inclusiv tutoriale video și sesiuni de joc demonstrative oferite de multe cazinouri.

Concluzie

În cazinourile online, craps a fost transformat prin tehnologie. Versiunile virtuale ale jocului oferă accesibilitate și comoditate, permițând jucătorilor să experimenteze emoția craps-ului de oriunde. Aceste jocuri online reușesc să captureze esența jocului tradițional, adăugând elemente grafice sofisticate și efecte sonore pentru a recrea atmosfera electrică a unui cazino real.

Citește și Evoluția Cazinoului din Constanța