Povestea Liceului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj: Începuturile educației în limba română în Transilvania

Liceul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj reprezintă un monument istoric și cultural de importanță majoră pentru poporul român. Situat în inima Transilvaniei, sub auspiciile Bisericii Române Unite cu Roma, acesta a servit drept pionier în educația în limba română într-o perioadă istorică deosebit de provocatoare.

Înființat în 1754 de episcopul Petru Pavel Aron, Gimnaziul din Blaj, precursorul actualului liceu, a început să funcționeze cu două clase. În timpul Imperiului Austro-Ungar, instituția a fost cunoscută sub denumirea de Gimnaziu Superior (în germană Obergymnasium) și a fost unul din cele cinci licee românești din Transilvania.

Desfășurându-și activitatea în clădirea de lângă Catedrala din Blaj și în clădirea nouă de pe Bulevardul Republicii, liceul și-a consolidat statutul de bastion al culturii și educației românești. La înființare, gimnaziul a înregistrat 72 de elevi, iar șase ani mai târziu, numărul acestora a crescut la aproximativ 300.

Prima jumătate de secol a văzut dezvoltarea rapidă a gimnaziului, finanțat în mare parte din fondurile Episcopiei de Blaj. Din 1772, episcopul Grigore Maior a introdus „fondul de pâine”, un sistem prin care elevii săraci erau alimentați zilnic.

Cu toate că inițial cursurile erau predate în latină și germană, începând cu 1832, limba română a început să fie folosită în predare. Simion Bărnuțiu a fost primul profesor care și-a ținut cursurile în limba română, urmat de Vasile Ladislau Pop, care a predat matematica și fizica în limba română.

Citește și Biblia de la Blaj din 1795: O capodoperă a traducerii românești a Sfintei Scripturi

Liceul s-a bucurat de o conducere dedicată, primul director fiind Grigore Maior, care a devenit ulterior episcop și susținător al instituției. De-a lungul anilor, profesorii instituției au inclus personalități precum Alexandru Borza, Timotei Cipariu, Tit Liviu Chinezu, Aurel Leluțiu, Ștefan Manciulea, Vasile Ladislau Pop, Alexandru Rusu și Alexandru Todea.

În plus, Liceul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” a produs un număr impresionant de absolvenți notabili, inclusiv biologul și pedagogul Artemiu Publiu Alexi, academicianul și fostul ministru Alexandru Papiu-Ilarian, generalul imperial Dionisie Florianu, compozitorul Tiberiu Brediceanu și scriitorul Ion Agârbiceanu, printre alții.

Astăzi, Liceul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” continuă să își îndeplinească misiunea de a promova cultura și educația românească, păstrându-și locul de frunte în istoria educației românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *