Povești și legende urbane, în comunism

Una dintre cele mai circulate povești urbane în perioada regimului comunist a fost cea referitoare la răpirea copiilor de către sectanți cu dacii negre. În aceeași perioadă mai circulau și povești urbane despre Nicolae Ceaușescu, care, cu o zi înainte să fie executat, ar fi fost ascuns de patronul unui popas în acel loc.

Mitul copiilor răpiți de sectanți cu Dacii negre, în comunism                    

Unul dintre miturile circulate în perioada comunistă, în zona Reșița, face referire la copiii răpiți. Nu era copil căruia părinții să nu-i spună, atunci când ieșea la joacă, să nu stea până seara, că vin sectanți cu dacii negre şi îi răpesc pentru a le fura sângele.                      

Mult mai recent, după 2005 și tot în Reșița, a circulat un alt mit, legat de ambulanțe. Se spune că pe Aleea Albăstrelelor din Reșița ar fi oprit de mai multe ori ambulanțe care ar fi luat în ele copii complet sănătoși, le-ar fi prelevat diverse organe şi i-ar fi adus înapoi acasă.

Mitul copiilor răpiți a circulat în comunism și la Călărași. Cum asfințea soarele, părinții își adunau odraslele de la locurile de joacă, pentru că circulau zvonuri potrivit cărora anumite persoane care se deplasează cu Dacii negre, înmatriculate în Bucureşti, fură copii.

Mituri și legende despre Nicolae Ceaușescu

Una dintre cele mai mari legende urbane care a circulat în Ialomița este strâns legată de popasul „Privighetoarea“. Patronul localului a fost acuzat că l-ar fi ascuns pe Nicolae Ceaușescu în restaurant, cu o noapte înainte de execuția de la Târgoviște, pentru a îndeplini planurile dictatorului de asediere a oraşului. Informații neconfirmate, desigur.

Citește și Povești și legende pe Valea Streiului, la Călan

Tot privitor la Nicolae Ceaușescu, una dintre legendele urbane ale Timișoarei spune că fostul șef de stat ar fi fost deranjat, atunci când venea la Timișoara şi ținea discursuri de la balconul Operei, de priveliștea Catedralei Mitropolitane, aflată de partea cealaltă a pieței. Cum regimul comunist descuraja practicile religioase, iar construcția de locuințe noi era în toi, președintele s-a gândit că disconfortul său ar putea fi evitat dacă ar fi construit un bloc între Operă şi Catedrală.

O altă poveste neconfirmată din timpul regimului comunist relatează că un nebun a tăiat capul unui om, cu toporul, şi l-a băgat într-o geantă cu care mergea prin oraș. Legenda spunea că ucigașul ar fi fost prins după ce a luat un taxi, iar șoferul a observat urme de sânge pe geantă. Taximetristul nu a îndrăznit să spună nimic, însă a mers intenționat cu viteză prin oraș, pentru a fi oprit de miliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *