Prefectul judeţului Bacău i-a convocat pe directorii şi directorii adjuncţi ai școlilor la o şedinţă bullying-ului

Prefectul judeţului Bacău, Lucian-Gabriel Bogdănel, i-a convocat miercuri, alături de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), pe cei 300 de directori şi directori adjuncţi ai unităţilor de învăţământ din judeţ, la o şedinţă pe tema combaterii violenţei şi a bullying-ului în şcoli, informează Agerpres.

„Evenimentele circumscrise ultimelor săptămâni m-au încredinţat că la nivelul şcolilor există disfuncţionalităţi multiple care cauzează escaladarea fenomenului de bullying. Tăinuirea, trecerea sub tăcere a cazurilor de violenţă şcolară este, dacă nu un „sport naţional”, cu siguranţă unul judeţean. (…) Conducerile şcolilor sunt guvernate de iluzia că ‘Musca nu intra în oala acoperită’, dar iată că musca intră în oală, cu urmări negative profunde asupra autorităţii şcolii şi a prestigiului corpului profesoral. Directorii se rezumă şi se complac în condiţia de agenţi constatatori ai lucrurilor care se petrec chiar în şcolile pe care le conduc”, a declarat prefectul.

ISJ Bacău a aprobat o procedură operaţională şi o strategie cu măsuri imediate şi concrete pentru contracararea violenţei şcolare.

În cadrul ISJ va fi înfiinţată o structură antibullying cu TelVerde, inclusiv pe aplicaţia WhatsApp, unde vor putea fi sesizate cazuri de violenţă şcolară.

Citește și Clădirea Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău va fi modernizată

Unităţile de învăţământ trebuie să îşi actualizeze regulamentele de organizare, funcţionare şi ordine internă cu responsabilităţi concrete derivate din strategia aprobată de ISJ. Totodată, şcolile vor comunica lunar către ISJ situaţia cazurilor de bullying, iar întâlnirile cu directorii vor fi organizate trimestrial.

„Le-am comunicat directorilor că doar punând umărul împreună putem gestiona, realist, acest flagel, iar prin măsurile concret şi prompt asumate putem spera în regresul bullyingului. ISJ, Prefectura cu atât mai puţin, nu întreprinde o vânătoare de vrăjitoare, însă acolo unde se constată o inacţiune programatică la nivelul şcolilor, măsurile luate vor fi ferme si inflexibile. Copiii nu vin la şcoală pentru a sfârşi cu capetele îndesate în closete”, a adăugat prefectul judeţului Bacău.

Convocarea directorilor unităţilor de învăţământ vine în urma cazurilor de violenţă şi bullying care au avut loc, la sfârşitul lunii ianuarie, în Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” din municipiul Bacău.

Un licean în vârstă de 15 ani a fost arestat preventiv pentru 20 de zile după ce şi-a agresat şi umilit doi colegi cu cerinţe educaţionale speciale, în incinta toaletei unităţii şcolare.

Minorul este acuzat de lipsire de libertate şi loviri şi alte violenţe.