Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, cu susținerea IRICAD – Dealer Autorizat Hyundai, anunță premiera spectacolului „…în țara minunilor”, o creație colectivă inspirată de personaje și evenimente reale, în regia lui Adrian Iclenzan.
Potrivit organizatorilor, spectacolul „…în țara minunilor”, în regia lui Adrian Iclenzan, are avanpremiera sâmbătă, la ora 19:00, şi premiera duminică, la ora 19:00, la Sala Mare.
‘…în țara minunilor’ este un microunivers populat în exclusivitate de adepţi ai diverselor teorii ale conspiraţiei aflate în circulaţie: detectivi de extratereştri, combatanţi ezoterici existenţialişti, stranii realizatori de podcasturi din sufragerie, martori ai Apocalipsei şi mulţi alţii.
Personaje care în viaţa de zi cu zi par amuzante, excentrice sau de-a dreptul nebune, dar care nu sunt considerate a fi o ameninţare reală deoarece se ‘diluează’ în marea masă a populaţiei, se adună ‘…în țara minunilor’ şi preschimbă tărâmul convieţuirii paşnice într-un loc gălăgios şi periculos.
Spectacolul este inspirat de perioada tulbure pe care o traversează omenirea, iar textul a fost generat de actori şi de restul echipei de creaţie după o documentare riguroasă în lumea marginală de pe internet, de unde au fost alese şi personajele.
Citește și Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Naţional, a murit la 68 ani
‘De ceva vreme îmi este tot mai greu să locuiesc în spaţiul mental al echilibrului, compasiunii şi lucidităţii. De ceva vreme îmi este tot mai frică de mine. Spectacolul nu are nicio legătură cu pandemia, cu criza sanitară, cu vaccinul, cu toate lucrurile astea, dar într-un anume fel e inspirat de starea lucrurilor, în felul în care o simt eu. În perioade de criză şi de panică, nu suntem lucizi. În perioade de genul acesta acceptăm în viaţa noastră tot felul de lucruri pe care în alte contexte nu le-am accepta sau, poate, am râde de ele. Lucruri care înainte erau inofensive, în momente de genul acesta parcă devin periculoase. Şi dacă ne putem gândi la o intersecţie dintre un spectacol de revistă, un show de comedie şi lucruri periculoase, cam pe acolo cred că ar fi spectacolul’, a declarat regizorul Adrian Iclenzan, aflat la al treilea proiect la Galaţi.
Spectacolul ‘…în țara minunilor’ este produs în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan şi marchează deschiderea sa oficială.
Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan este un program artistic iniţiat de Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’, cu participarea regizorilor Leta Popescu, Cristian Ban şi Adrian Iclenzan.
Alături de ei, Teatrul din Galaţi va produce până în 2024 nouă spectacole care vor avea la bază exclusiv texte româneşti de teatru şi creaţii colective.
Citește și Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Naţional, a murit la 68 ani
‘După doi ani de pandemie chinuitori pentru întreaga societate, am luat decizia să ne recâştigăm echilibrul şi să investim energia într-un proiect artistic coerent, lucid, în acord cu vremurile pe care le trăim. Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan are ca principale obiective accentuarea şi afirmarea identităţii trupei de la Galaţi, precum şi sprijinirea dramaturgiei autohtone. Ne dorim ca acest proiect să deschidă perspectiva unei altfel de întâlniri între teatru şi public, mult mai directă, mai puţin pretenţioasă, dar mai personală.
În următorii trei ani vom vorbi mai puţin despre ceilalţi şi mai mult despre noi – despre noi ca români, despre noi ca indivizi, despre identitatea noastră ca popor. Ne propunem să sondăm modelele culturale pe care le-am moştenit şi, totodată, să ne găsim o voce proprie. Lucrăm cu trei regizori pe care teatrul românesc îi cunoaşte şi îi apreciază: Leta Popescu, Cristian Ban şi Adrian Iclenzan. Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan este un proiect cu o viziune clară, un proiect care ne va oferi predictibilitate, dar şi prilejul unor frumoase descoperiri care să modeleze cu grijă continua devenire a trupei de la Galaţi’, a precizat directorul Teatrului Dramatic ‘Fani Tardini’, Florin Toma.
Lansarea Proiect 9. Teatrul Românesc Contemporan va avea loc sâmbătă, la ora 11:00, în cadrul unei conferinţe hibrid care va fi transmisă live pe Facebook.