Premiera spectacolului ‘Ultimii’, la Teatrul orădean – 3 și 4 decembrie

Premiera spectacolului „Ultimii”, text de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad, va avea loc în 3 şi 4 decembrie, la Sala Transilvania, a anunţat luni, într-un comunicat de presă, Teatrul „Regina Maria” din Oradea.

„Piesa ‘Ultimii’ are din plin ironia specifică lui Mimi Brănescu. Construită cu umor şi dramă deopotrivă, lasă spectatorului libertatea de a se poziţiona cum doreşte vizavi de ceea ce se desfăşoară pe scenă, iar viziunea regizorală a Denisei Irina Vlad păstrează echilibrul acestei dualităţi, fără să încline prea mult balanţa într-o parte sau în cealaltă. Spectacolul surprinde o lume amuzantă la prima vedere, cu personaje simple, prinse în dramele aparent stupide ale universului lor limitat, dar care dezvăluie pe parcurs realităţi de-a dreptul tragice. Situaţia celor patru personaje stârneşte hohote de râs, însă pe măsură ce povestea dezvăluie şi celelalte straturi ale vieţii lor de familie, râsetele vor fi dublate de regret, compasiune şi chiar revoltă faţă de încremenirea lor în propria neputinţă,” se arată în comunicatul semnat de secretarul artistic Ramona Nemeş.

Potrivit comunicatului, Mimi Brănescu este actor, dramaturg, scenarist şi regizor de teatru, recunoscut pentru umorul tăios, în care se împachetează şiret adevăruri incomode şi revelatorii. Cu stilul său inedit de a scrie teatru, publicul orădean este deja familiar de la spectacolul „Genul acuzativ”, care a avut premiera la Trupa „Iosif Vulcan” în martie 2021. Teatrul său cucereşte prin naturaleţe, veridicitate şi frusteţe. Aduce pe scenă episoade din cotidian, având de regulă în centru omul, fără adstarturi şi artificii de etichetă, devoalând vulnerabilităţi şi metehne.

Citește și Teatrul Infinit deschide în noiembrie stagiunea de spectacole dedicată copiilor

Spectacolul pus în scenă la Sala Transilvania (cea mai nouă sală de teatru, amenajată în fostul cinema) poartă semnătura regizorală a Denisei Irina Vlad, care a regizat în spaţiul independent spectacole cu succes la public precum „Iubeşti? Plăteşti!”, adaptare după „Soţ de vânzare” de Mikhail Zadornov sau „Fericirea de a exista”, o adaptare după un text de Eric-Emmanuel Schmitt. Comedia „Iubeşti? Plăteşti!” a fost preluată în repertoriul Trupei „Iosif Vulcan” la sfârşitul stagiunii trecute şi continuă să se joace cu sala plină.

Despre spectacolul „Ultimii”, Denisa Irina Vlad spune că „este o bucată de viaţă, trăită real şi fără menajamente, fără pudori.

„Piesele lui Mimi nu te menajează, dor. Totul este frust, autentic şi adevărat. Este un spectacol despre visare şi despre neputinţă, despre dorinţa de a reuşi, de a pleca undeva mai la lumină. Am ales textul pentru că e un text dur, pentru că eu cred în adevăr, chiar dacă acesta ne revoltă şi e greu de digerat. Personajele noastre sunt captive într-o lume şi într-un timp care trece degeaba. Sunt aşa cum suntem noi, şi răi, şi frumoşi, îi judeci, dar îi şi compătimeşti. Toţi visăm la o viaţă mai bună, toţi visăm să fim fericiţi şi, în funcţie de conjunctura în care ne aflăm, suntem dispuşi sau nu să facem compromisuri”, a declarat Denisa Vlad.

Citește și Klara Tompa, actriţă a Teatrului Naţional Târgu Mureş, a decedat la vârsta de 48 de ani

Scenografia spectacolului este semnată de Răzvan Chendrean, iar versurile îi aparţin lui George Dometi. Din distribuţie fac parte actorii Pavel Sîrghi (Ică), Sorin Ionescu (Marcu), David Constantinescu şi Alin Stanciu (Lulu), Giorgiana Coman şi Denisa Vlad (Luminiţa).

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Biletele pot fi achiziţionate de la agenţia teatrului (deschisă marţi şi joi: 12,00-18,00, miercuri şi vineri: 10,00-14,00 şi sâmbătă între 11,00-13,00) online pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Agenţia Teatrului „Regina Maria”, în limita locurilor disponibile.