Premiile Gopo sprijină creatorii de film din Ucraina

Industria cinematografică din România își exprimă solidaritatea față de creatorii de film din Ucraina prin intermediul campaniei „Uniți prin film”, la cea de-a XVI-a ediție a Premiilor Gopo.

Potrivit unui comunicat al Galei Premiilor Gopo, iubitorii de cinema se pot implica, prin intermediul campaniei, în ajutorarea profesioniștilor ucraineni din domeniu, a căror viață şi activitate artistică au fost grav afectate de conflictele armate din țara lor.

Pentru a contribui la susţinerea acestora şi pentru a asigura supravieţuirea unui domeniu puternic zguduit de contextul războiului, începând de marţi, creatorii şi cinefilii din România pot dona 2 euro, trimiţând un sms cu textul FILM la 8840.

Toate fondurile obţinute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniştii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaşti aflaţi în situaţii de Risc (ICFR), un organism înfiinţat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internaţional de Film de la Amsterdam şi Festivalul Internaţional de Film Rotterdam.

Alăturându-se acestui demers, Gala Premiilor Gopo oferă reprezentanţilor industriei de film şi publicului cinefil din România instrumentele necesare pentru a acţiona în sprijinul creatorilor din Ucraina. Întreaga campanie de imagine a Premiilor Gopo 2022 împrumută culorile drapelului ucrainean, într-un mesaj de solidaritate faţă de vecinii noştri, se arată în comunicat.

Cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 3 mai, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

În weekend-ul 8-10 aprilie, pe TIFF Unlimited (https://unlimited.tiff.ro/) vor fi difuzate online filmele nominalizate la categoria Cel mai bun film european la Premiile Gopo 2022. Ele vor putea fi vizionate gratuit timp de 24 de ore, o parte dintre ele urmând să fie disponibile ulterior exclusiv abonaţilor. Filmele nominalizate anul acesta la categoria Cel mai bun film european sunt: „Adio, proştilor!” (regia Albert Dupontel), „Încă un rând” (regia Thomas Vinterberg), „Traducătorii” (regia Régis Roinsard), „Annette” (regia Leos Carax) şi „Portretul unei femei în flăcări” (regia Céline Sciamma).

Premiile Gopo 2022 sunt organizate de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc.