Premiile pentru Patrimoniul European. Trei proiecte româneşti printre câştigători

Trei proiecte româneşti – Asociaţia Semne Cusute pentru proiectul ”Semne cusute”; Asociaţia Gaspar, Baltazar&Melchior pentru proiectul Muzeu de la Piscu, Restaurarea ”Casei libertăţi religioase” din Cluj” – se numără printre câştigătorii Premiilor pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra, desemnate joi, anunţă Ministerul Culturii.

„Le urăm, pe această cale, mult succes pentru obţinerea Marelui Premiu, care va fi anunţat, în septembrie, la Praga”, a transmis ministerul, într-o postare pe Facebook.

Premiile pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană, iar de atunci sunt conduse de Europa Nostra, precizează Ministerul Culturii.

Anul acesta marchează cea de-a 20-a aniversare a celor mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului.

Premiile identifică şi promovează cele mai bune practici în conservarea şi îmbunătăţirea patrimoniului cultural material şi imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoştinţe în întreaga Europă, sporesc gradul de conştientizare şi aprecierea publicului faţă de moştenirea culturală a Europei.

Citește și Lucian Romaşcanu: Suntem campionii pierderii patrimoniului prin conservare

Distincţiile onorează în fiecare an până la 30 de realizări remarcabile de patrimoniu, printre care până la cinci Grand Prix-uri. Fiecare câştigător al unui Grand Prix primeşte un premiu în bani, în valoare de 10.000 EUR. În plus, există şi un Premiu al publicului, oferit în urma unui vot online efectuat pe platforma Europa Nostra.

Anul acesta au fost premiate 30 de proiecte din 18 ţări europene, în cadrul a cinci secţiuni.

Câştigătorii vor fi onoraţi pe 26 septembrie la Praga, în cadrul ceremoniei de acordarea a distincţiilor European Heritage Awards, care va avea loc în clădirea Operei de Stat, recent restaurată.

Începând cu 11 august iubitorii patrimoniului cultural din toată Europa vor fi invitaţi să voteze pentru Premiul Publicului care va fi acordat unei singure iniţiative, din cele 30 de proiecte câştigătoare.