Premiul Goncourt 2022, decernat scriitoarei Brigitte Giraud 

Premiul Goncourt 2022 a fost decernat scriitoarei Brigitte Giraud pentru „Vivre vite”. Ea îi urmează lui Mohamed Mbougar Sarr, care a primit premiul în 2021 pentru „La Plus secrète mémoire des hommes”, informează news.ro.

Giraud este prima autoare care primeşte prestigiosul premiu literar francofon după Leïla Slimani în 2016 cu „Chanson douce”, şi a 13-a femeie recompensată de la înfiinţarea Goncourt acum 120 de ani. 

„Vivre vite” (Flammarion), ce revine în spirala evenimentelor improbabile care au dus la moartea soţului ei într-un accident de motocicletă din 1999, i-a emoţionat foarte mult pe unii juraţi.

Cel mai prestigios dintre premiile literare franceze a fost acordat, potrivit tradiţiei, la ora prânzului la restaurantul Drouant din cartierul Operei din Paris. Patru autori au fost finalişti: Giuliano da Empoli cu „Le Mage du Kremlin”, Brigitte Giraud cu „Vivre vite”, Cloé Korman cu „Les presque Sœurs” şi Makenzy Orcel cu „Une somme humaine”.

Premiul Goncourt, acordat de un juriu format din şapte bărbaţi şi trei femei, oferă o recompensă de 10 euro, dar garantează vânzări în sute de mii de exemplare.

Citește și Shehan Karunatilaka a câştigat premiul Booker pentru romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *