Preoteasa Maria Șinca din Batiz, printre cele mai implicate feministe hunedorene 

Maria Șinca, născută Popovici, a fost una dintre cele mai implicate femei în activitatea Asociației Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) și în activitatea Reuniunii Femeilor Hunedorene, unde a fost afiliată încă de la fondare, având statutul de membră fondatoare.

A luat parte la numeroase acțiuni filantropice, dar și la expoziții, fiind recunoscută pentru confecționarea de obiecte de industrie casnică. În 1902 a fost delegată la Adunarea Generală a Asociațiunii Transilvană Pentru Cultura și Literatura Poporului Român din Sibiu, unde a avut loc o expoziție etnografică și unde a prezentat un costum de pe Valea Streiului. De asemenea, a luat parte la o expoziție de obiecte de industrie casnică realizată de Reuniunea Femeilor Române Hunedorene la Viena.

În august – septembrie 1905, cu ocazia inaugurării Muzeului „Asociațiunii” ASTRA, mai multe femei de pe Valea Streiului au luat din nou parte la o expoziție.

A fost căsătorită cu Petru Șinca, preot, veteran al Războiului de Independență, implicat la rândul său în acțiunile ASTRA. Împreună au avut trei fiice: Valeria, Teresia și Lucreţia.

Maria și Petru Șinca au fost într-o relație bună de prietenie cu Elena Pop-Hossu-Longin și soțul acesteia, Francisc Hossu-Longin, care au chiar participat la acțiuni caritabile în zona Călan, prin organizarea unor baluri care aveau scopul să strângă bani pentru diferite cauze. Acțiuni similare au avut loc și în Batiz.

Citește și Cum a fost trăită Revoluția din decembrie 1989 într-un orășel monoindustrial: Călan

În 1916, Reuniunea Femeilor Române din Comitatul Hunedoarei a întreprins colecte, cu scopul de a serba în ajunul Crăciunului pe ostașii răniți internați în spitalul din Deva, printre cei care au donat sume de bani s-au aflat și Maria Șinca, alături de fiica ei Valeria.

Anterior, la petrecerea cu dans aranjată în Deva la 9/22 Februarie 1908 din partea Tinerimei Române în favorul Reuniunii Femeilor Române din Comitatul Hunedoarei a donat, printre mulți alții, și Maria Șinca.

Acțiunile de acest gen au fost numeroase. Deși sumele au fost modice, Maria Șinca a fost foarte implicată și a făcut nenumărate donații pentru diferite cauze.

La Adunarea generală ținută în Deva, la 1 Decemvrie 1912, Maria Șinca a fost aleasă în comitetul de conducere al Reuniunii Femeilor Hunedorene.

Conform statutului, „Femeile române din comitatul Hunedoarei constituiesc, în înțelesul statutelor prezente, o reuniune, care va purta numirea de: „Reuniunea femeilor române din comitatul Hunedoarei. Scopul reuniunii e în prima linie: înaintarea industriei de casă; iar întra doua: ajutorarea fetițelor şi văduvelor sărace din acest comitat.”

Au mai fost premiate pentru realizarea unor obiecte de casă: Maria Șinca (Sâncrai), Ana Muntean, Anica Șinca (Sâncrai), Rain Maria (Nădăștia de Jos), Chitidean Oprița (Nădăștia de Sus), Vilma Muntean (Sâncrai), Hondea Tresia (Sâncrai), Tuza Măriuța (Sâncrai), Lup Maria (Nădăștia de Jos), Suciu Maria (Sâncrai),Tuza Marișca (Sâncrai), Muntean Ilișca (Sâncrai), Timișan Marișca (Sâncrai), Muntean Lina (Sâncrai), Paraschiva Boca (Batiz), Livezan Raveca (Nădăștia de Sus), Muntean Marica (Nădăștia de Sus).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.