Preotul legionar Emil Timișan, telegramă de omagiu către suveran (1938)

Preotul legionar Emil Timișan s-a născut la 12 februarie 1907, în satul Sâncrai, județul Hunedoara. A absolvit școala primară în satul natal, studiile liceale în municipiile Orăştie și Petroșani (1924). Între 1925 – 1927 a fost student al Institutului Teologic din Arad, pe care l-a absolvit. Un an mai târziu, în aprilie 1928, a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Nicolae Bălan în parohia din localitatea natală. A fost căsătorit și a avut doi copii, un băiat și o fată.

În timpul studenției, Emil Timișan a fost activ cu recitaluri de versuri religioase în cadrul Societății Studenților Teologi, în aceeași perioadă descoperă simpatia pentru Mișcarea Legionară la care aderă. Mai târziu devine șef de sector peste mai multe cuiburi.

În 1938, Regele Carol al II-lea a intrat în conflict deschis cu legionarii: a interzis publicații extremiste şi a arestat mai mulți intelectuali apropiați Mișcării precum Nae Ionescu sau Mircea Eliade. În același an, cu puțin înainte de acest conflict, preotul legionar Emil Timișan înainta o telegramă de omagiu către suveran, în care îi îndeamnă pe săteni să voteze cu DA Constituția Regatului României din 24 februarie 1938.

Citește și „Teroriști”, organizații extremiste, legionari și foști deportați în URSS (din Călan), în atenția Securității

În martie 1941, Barbara Leonte din satul Batiz a solicitat ca, alături de Emil Timișan, preoții Măciucă Lazăr din Ocolișul Mare și Boila Ioan din Cerișor, niște „tâlhari ordinari”, care „în fruntea rebelilor îndemnându-i cu pistolul în mâna ca acești rebelionari sa înfrunte soldatul român”, să fie scoși din preoție ca „tirani si oameni de nimica”. Fapt care s-a și petrecut.

Conținutul telegramei

„Dezbrăcat pe veci de orice haină politică, voi fi adevăratul preot al biserici lui Christos şi cetățeanul desăvârșit al României noastre, condusă de M. S. Regele nostru Carol al II-lea, căruia Ii doresc sănătate şi putere de muncă de la Dumnezeu. Cu tot su­fletul mă voi supune întru toate legi­lor țării, votând noua Constituție cu Da. Rog forurile competente admi­nistrative şi bisericești să mă urmă­rească pas cu pas, sigur fiind că mă vor găsi la locul meu în mijlocul tur­mei lui Christos.

Trăiască Majestatea Sa Regele Ca­rol al II-lea.
Trăiască România!

Deva, la 4 Martie 1938.
Pr. Emil Timişan”