Preţurile biletelor la Muzeul Național al Unirii, duble faţă de anul trecut

Preţurile biletelor la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia – clădirea Babilon s-au dublat din acest an, o creştere substanţială fiind şi la tarifele de vizitare integrat Muzeu – Museikon, păstrându-se în continuare liber accesul în Sala Unirii, informează Agerpres.

Astfel, din 11 ianuarie, când instituţia muzeală din Alba Iulia se va redeschide după vacanţa de iarnă, tariful de vizitare în cazul clădirii Babilon va creşte de la 10 la 20 de lei pentru adulţi, de la 5 la 10 lei pentru studenţi şi pensionari şi de la 2,5 la 5 lei pentru elevi.

La Museikon, unde anterior nu se plătea bilet, adulţi vor achita câte 10 lei, studenţii şi pensionarii câte 5 lei, iar elevii câte 2,50 de lei.

În ceea ce priveşte tariful de vizitare integrat Muzeu – Museikon, acesta a crescut de la 15 la 25 de lei în cazul adulţilor, de la 7,50 de lei la 12 lei pentru studenţi şi pensionari şi de la 3,50 de lei la 6 lei pentru elevi.

Lucrari de artă plastică având ca sursă de inspiraţie fotografii-document cu evenimente petrecute în perioada delimitată de izbucnirea Primului Război Mondial (1914) şi Încoronarea de la Alba Iulia (1922), precum şi imagini în premieră ale unor pagini din Jurnalul Reginei Maria, prezentate în cadrul expoziţiei ”100 de zile ale Marii Uniri”, vernisată la Museikon, noua secţie a Muzeului Naţional al Unirii, Alba Iulia, 10 noiembrie 2017.

Citește și Un elev de clasa a XII-a a doborât recordul colegiului militar din Alba Iulia la tracţiuni

De subliniat că accesul este gratuit în cazul preşcolarilor, persoanelor cu dizabilităţi şi al veteranilor de război.

Intrarea este liberă pentru toate categoriile de vizitatori în Sala Unirii.

Majorarea taxelor a fost adoptată, într-o şedinţă extraordinară, la finele anului trecut, de către consilierii judeţeni din Alba, la solicitarea reprezentanţilor MNU Alba Iulia.

Înfiinţat în 1887, muzeul este amplasat în zona centrală a fortificaţiei Cetatea Alba Carolina. Din 1967, muzeul îşi are sediul în clădirea Babilon, iar în imediata sa vecinătate se află Sala Unirii. Edificiul ”Babilon” este o construcţie ridicată în perioada 1851-1853, iar Sala Unirii este găzduită de clădirea fostului cazinou militar, ridicată între anii 1898 şi 1900.

În ultimele decenii, patrimoniul muzeului din Alba Iulia a crescut atât prin cercetările arheologice întreprinse, cât şi prin achiziţii şi donaţii, ajungându-se, în prezent, la aproximativ 200.000 de piese.

Prin semnificaţia sa istorică şi prin colecţiile pe care le deţine, muzeul din Alba Iulia este una dintre instituţiile de prim rang ale României. În patrimoniul muzeului se află zeci de bunuri cultural mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate.