Prima ediţie a festivalului internaţional Athenaeum Summer Festival, între 1-5 iulie

Prima ediţie a festivalului internaţional Athenaeum Summer Festival se va desfăşura, în perioada 1-5 iulie, la Ateneul Român, în organizarea Filarmonicii „George Enescu”, în programul evenimentului fiind inclus şi un concert la care vor fi invitaţi refugiaţi din Ucraina.

„Prin acest festival ne dorim să deschidem noi punţi de comunicare a muzicii către un public cât mai divers, cu scopul de a-l apropia de instituţia Filarmonicii ‘George Enescu’ şi de clădirea-simbol a României, Ateneul Român. Ansambluri simfonice, corale şi camerale alcătuite din artiştii filarmonicii vor prezenta programe inedite şi foarte atractive, ce vor conţine atât lucrări celebre din creaţia clasică, cât şi lucrări de divertisment şi muzică de film. La concertul special din data de 2 iulie, care va fi prezentat în limba română şi ucraineană, vor fi invitaţi refugiaţi din Ucraina”, a declarat Marin Cazacu, iniţiator al acestui festival şi director general al Filarmonicii „George Enescu”, potrivit unui comunicat de presă.

Festivalul va fi deschis pe 1 iulie, de la ora 19,00, de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul bulgar Emil Tabakov, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul serii este alcătuit din lucrările: Peer Gynt – Suita nr. 1, op. 46 de Edvard Grieg, Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47 de Jean Sibelius, cu violonistul italian Vikram Sedona în calitate de solist, şi Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Citește și Muzeul Național „George Enescu”, la ceas aniversar

Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 12,00, este programat un concert pentru refugiaţii din Ucraina, cu solişti ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” (cvintetul de alamă, cvintetul de suflători de lemn şi cvintetul de coarde). Violonista Natalia Pancec şi pianista Adriana Toacsen vor intrepreta „Melodie” de Myroslav Skoryk.

Corul Academic al Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de Iosif Ion Prunner, cu soliştii Celia Costea (soprană), Hector Lopez (tenor), Maria Bîldea (harpă) şi Andrei Licareţ, la pian, vor prezenta duminică, 3 iulie, de la ora 19,00, lucrări cunoscute semnate de Giuseppe Verdi, Alberto Ginastera, Astor Piazzolla, Francis Poulenc, Ennio Morricone, Vangelis, Gabriel Faure, Ariel Ramirez.

Athenaeum String Orchestra, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, şi violonistul ceh Josef Spaček vor aduce în faţa publicului luni, 4 iulie, de la ora 19,00, „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, alături de Suita Carmen de Bizet/ Şcedrin.

În ultima seară a festivalului, marţi, 5 iulie, Athenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, cu Daniel Crespo la trompetă, va propune, de la ora 19,00, lucrări de John Williams , Edward Elgar, Dmitri Şostakovici şi Alexander Arutiunian.

Concertele vor putea fi urmărite şi online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar”.