Prima expoziţie temporară a Muzeului Antipa despre viaţa sălbatică din România

Vernisajul expoziţiei temporare de fotografie „emoţii româneşti”, un proiect realizat de fotograful de wildlife Rareş Beşliu în parteneriat cu Muzeul Antipa, are loc joi, de la ora 18.30. Expoziţia va fi deschisă publicului larg până la 4 august.

„emoţii româneşti”, prima expoziţie temporară a Muzeului Antipa despre viaţa sălbatică din ţara noastră, cuprinde 30 de fotografii cu animale ce se găsesc şi pe teritoriul României. Imaginile fac parte din albumul „emoţii”, unde cititorii pot găsi poveştile complete ale animalelor surprinse de Rareş Beşliu, dar şi multe alte cadre cu vieţuitoare din colţuri mai îndepărtate ale lumii.

În cadrul vernisajului, Rareş Beşliu va lansa albumul fotografic „emoţii – ediţia paperback”. Este o carte cu acelaşi conţinut ca al albumului în varianta hardcover, însă la dimensiuni mai reduse. Albumul poate fi achiziţionat de la Muzeul Antipa la un preţ promoţional, iar ulterior va fi disponibil şi în librării şi pe site-ul www.raresbesliu.com.

Deşi în ultimul an Rareş Beşliu a fotografiat mai mult nordul lumii, concentrându-se pe zonele arctice, acolo unde lumea se topeşte văzând cu ochii, România a fost şi va rămâne mereu ţara unde s-a îndrăgostit de natură şi de fotografia de wildlife. Aici a trăit emoţia descoperirii vieţii sălbatice – o lume nouă pentru el, fără grai, dar captivantă şi plină de poveşti.

Citește și Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” nu va participa la Noaptea Muzeelor

„Am urmărit cu orele ţiuitul portocaliu al pescăraşului albastru, am înţeles ce-i eleganţa prin penele egretei, am rămas mut în faţa culorilor prigoriilor, am înţeles ce-i iubirea prin mama-corcodel care-şi cară bobocii în spate. Am găsit emoţia odată cu fotografia piciorongului din Deltă. L-am numit „cowboy-ul cu picioare lungi” şi am ţesut în jurul lui un întreg scenariu. A fost momentul în care am ştiut că asta caut – cadre cu poveşti şi emoţii”, spune Rareş Beşliu.

„Să credem că animalele nu au emoţii e ca şi cum am crede că suntem singuri pe Pământ. După atât de mult timp petrecut cu ele, sunt convins că şi ele simt la fel ca noi, chiar dacă nu li se înroşesc obrajii şi nu le tremură mâinile, chiar dacă nu au riduri să se încrunte ori glas să spună „mi-e dor”. Cine are ochi (sau un obiectiv bun) le vede însă cum se ciondănesc, îşi înfoaie penele, dansează, scot ghearele, rânjesc, îşi fac daruri, latră, ţipă sau chiar urlă. Vieţuitoarele ne vorbesc prin ceea ce fac, prin acţiunile lor, prin interacţiunea cu habitatul care le susţine existenţa”, completează artistul.

Evenimentul va avea loc în prezenţa domnului dr. Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a jurnalistei Mona Nicolici precum şi a Mariei Gheorghiu, preşedinte Asociaţia OvidiuRO.