Prima lansare a rachetei Ariane 6 ar putea avea loc la sfârşitul anului 2023

Zborul inaugural în spaţiu al rachetei Ariane 6, care a acumulat deja o întârziere de trei ani, ar putea avea loc „la sfârşitul lui 2023”, dar există şi anumite „riscuri posibile” din cauza unor probleme ce ar putea să apară în timpul testării acestui lansator greu european, a declarat marţi directorul Agenţiei spaţiale franceze, citat de AFP.

„Primul zbor, dacă totul va merge bine, se va petrece în 2023, probabil la sfârşitul lui 2023”, a declarat CEO-ul Centrului Naţional pentru Studii Spaţiale (CNES) din Franţa, Philippe Baptiste, într-o conferinţă de presă.

„Este o perioadă condiţionată de faptul de a nu descoperi o problemă tehnic majoră în timpul testelor combinate”, pe durata cărora racheta şi baza ei de lansare construită de CNES sunt testate la Kourou, în Guyana Franceză, a adăugat el.

Philippe Baptiste consideră că „există încă riscuri posibile în lunile care vor veni, nu ar servi la nimic ca eu să susţin un alt discurs decât acest discurs al adevărului tehnic”.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), coordonatoarea programelor de dezvoltare a lansatoarelor europene, mizează oficial pe o lansare inaugurală a rachetei Ariane 6 în al patrulea trimestru din acest an.

Accesul autonom al Europei la spaţiu trece printr-o perioadă dificilă: Europa nu mai are acces la lansatorul mediu rusesc Soiuz după invadarea Ucrainei, lansatorul greu Ariane 6 a acumulat o întârziere de trei ani, iar lansatorul uşor Vega este reţinut la sol. 

Citește și Sonda europeană Juice îşi începe călătoria de aproape opt ani către Jupiter în 2023