Prima misiune comercială a rachetei europene Ariane 6, care va avea la bordul ei un satelit militar de observare, prevăzută inițial pentru sfârșitul anului 2024 și anunțată apoi pentru un interval cuprins între „jumătatea lunii februarie și sfârșitul lunii martie”, a fost programată în cele din urmă pe 26 februarie 2025, a anunțat marți compania Arianespace, informează AFP.
Noul lansator greu european Ariane 6 a realizat deja un zbor inaugural în iulie 2024, marcând revenirea Europei la un acces autonom la spațiu, în pofida eșecului înregistrat la reintrarea în atmosferă a treptei superioare a rachetei la finalul misiunii.
Prima misiune comercială a rachetei Ariane 6 va consta în lansarea unui satelit militar de observare, CSO-3, care va trebui să fie plasat pe o orbită aflată la altitudinea de 800 de kilometri.
Acest satelit este cel de-al treilea și totodată ultimul dintr-un program comun al mai multor țări europene și coordonat de Franța, care vizează plasarea pe orbită a unei constelații de sateliți dedicați monitorizării Terrei în scopuri de apărare și de securitate.
Lansarea rachetei de la baza spațială din Kourou, în Guyana Franceză, va avea loc pe 26 februarie de la ora 16:24 GMT, au precizat reprezentanții Arianespace.
‘Prin această lansare în sprijinul apărării franceze și al nevoilor de capabilități ale mai multor țări partenere, Arianespace garantează Franței și Europei un acces autonom la spațiu, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri’, a declarat David Cavailloles, noul președinte executiv al grupului Arianespace, citat într-un comunicat.
Agenția Spațială Europeană (ESA), care administrează și finanțează programul Ariane 6, anunțase în septembrie că anomalia petrecută la finalul zborului inaugural a fost identificată și că aceasta era pe cale de a fi remediată, adăugând că ‘nimic nu se opune unei a doua misiuni’.
În timpul zborului său inaugural, racheta Ariane 6 a plasat pe orbită aproximativ 10 microsateliți creați de studenții unor universități.
Miza pentru europeni este aceea de a continua să existe pe piață în fața gigantului american SpaceX, care lansează rachetele sale reutilizabile Falcon 9 de aproximativ două ori pe săptămână.
După ultimul zbor al rachetei Ariane 5, în iulie 2023, europenii nu mai puteau să își lanseze singuri sateliții pe orbită. După invadarea Ucrainei, ei nu mai au acces nici la lansatorul mediu rusesc Soiuz, care fusese lansat timp de 10 ani din Guyana Franceză, iar cealaltă rachetă europeană, Vega-C, este menținută la sol de la sfârșitul anului 2022 în urma unui accident.
Racheta Ariane 6, al cărei proiect a fost conceput în 2014, va putea să plaseze la fel de bine sateliți pe orbite geostaționare, la altitudinea de 36.000 de kilometri, la fel ca Ariane 5, cât și constelații de sateliți, la câteva sute de kilometri deasupra Terrei.