Primăria municipiului Cluj-Napoca are în vedere să atribuie unei străzi numele lui Nicolae Paulescu, cu contribuții la descoperirea insulinei, dar și militant virulent pentru exterminarea evreilor.
Centrul pentru Monitorizarea şi combaterea Antisemitismului (MCA) acuză primăria că încalcă legea care interzice reabilitarea şi promovarea mișcării legionare, dar încalcă şi angajamentele de combatere a antisemitismului. Primăria respinge însă acuzațiile de încălcare a legii.
Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului în România (MCA), către Primăria municipiului Cluj-Napoca
„În ultimele zile, presă din România a publicat articole care informează publicul larg, despre intenţia Primăriei Cluj – Napoca de a numi o stradă din municipiul pe care îl administraţi după antisemitul Nicolae C. Paulescu.
Nicolae C. Paulescu a fost, mai presus de orice altceva, un antisemit feroce dedicat fascismului, co-fondator, alături de A.C. Cuza, al Uniunii Naţional Creştină, mişcare care a avut că drapel steagul alăturat. Paulescu a creat de asemenea, Liga Naţional Creştină şi fost un membru “marcant” al Mişcării Legionare, el fiind unul dintre principalii educatori şi apărători ai asasinului Corneliu Zelea Codreanu. Ca membru al Senatului Legionar, Nicolae C. Paulescu şi-a exprimat deschis şi fără nici o reţinere, ura să primitivă faţă de “jidanii” care, pentru el, valorau nu mai mult decât nişte “păduchi”, aşa cum obişnuia să ne numească pe noi, evreii.
Citește și Manifestări antisemite, la Memorialul Holocaustului din Bucureşti
În acest context, însăşi intenţia de a atribui numele lui Nicolae C. Paulescu unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, ridică serioase şi grave întrebări cu privire la modul în care cei care au iniţiat un astfel de proiect, se raportează la crimele abominale comise de Mişcarea Legionară, grupare născută din ideologia la crearea căreia a participat şi Paulescu.
Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei străzi din Cluj, va constitui nu numai încălcarea legii care interzice reabilitarea şi promovarea Mişcării Legionare, ci şi încălcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului în România, asumate de Guvernul României la nivel internaţional.
Stimate domnule Primar Boc
Lăsăm la latitudinea dumneavoastră decizia finală pe această temă extrem de controversată şi nocivă pentru sănătatea societăţii în care trăim şi care este, în ultima perioada, tulburată de politicieni iresponsabili care, pentru a îşi satisface nevoile personale, atentează la unitatea şi liniştea naţională, prin tentative repetate de rescriere a trecutului.
În încheiere vă invităm să citiţi despre activitatea criminală a lui Nicolae C Paulescu, în articolul scris de jurnalistul Petru Clej, articol pe care îl puteţi accesa prin linkul care urmează: https://m.rfi.ro/politică-122869-cuza-şi-paulescu…
Urmărim cu interes modul în care Primăria Cluj, respectiv dumneavoastră, veţi alege să trataţi acest subiect. Va mulţumim pentru atenţie. Marco Maximillian KATZ Founding Director”.
Primăria Cluj Napoca confirmă demersul
Contactată de Newsweek România, Primăria Cluj-Napoca a confirmat demersul și a făcut o apologie a lui Nicolae Paulescu, susținând că „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional”, dar și că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
Cine a fost Nicolae Paulescu
Nicolae Paulescu este cel care a fondat, în 1922, împreună cu A.C. Cuza, Uniunea Național-Creștină, partid cu un program profund antisemit și care avea ca simbol oficial svastica. În 1923, devine vicepreședintele Ligii Apărării Național-Creștine, formațiune fondată de asemenea împreună cu A.C.Cuza. Din LANC s-a desprins, ulterior, Legiunea Arhanghelului Mihail (Mișcarea Legionară) a lui Corneliu Zelea Codreanu. Paulescu a semnat articole în revista „Apărarea națională”.
În 1913, Paulescu scria: „Dar o chestiune radicală se pune pentru noi, românii: ce trebuie să facem cu acești oaspeți nepoftiți care, hodoronc-tronc, s-au instalat în țară – sau mai bine zis cu acești paraziți rău-făcători cari sunt, în același timp, și hoți și asasini? Putem oare să-i exterminăm – cum bunăoară se ucid ploșnițele? Acestea ar fi mijlocul cel mai simplu și mai comod de a ne scăpa repede de ei – mijloc care chiar ar fi licit, dacă am urma legile Talmudului”.
La inaugurarea filialei LANC din București, în 1925, Paulescu spunea: „România Mare e ca un fruct splendid, de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripășit care îi suge toată vlaga. Aceste vierme neadormit e jidanul, care îi otrăvește fiii prin cîrciumi nenumărate, care îi răpește fecioarele și le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieților români și care, în sfârșit, prin francmasonerie, prin socialism, prin bolșevism, încearcă să aducă pe acești jefuiți în starea urgisită de robi ai lui Iuda”.
Răspunsul trimis Newsweek România de către Biroul de Presă al Primăriei din Cluj-Napoca
„Ca urmare a solicitării dvs. Nr. 69831/101/03.02.2022, vă ocmunicam motivele pentru care dorim să atribuim numele Nicolae Paulescu unei străzi din municipiul Cluj-Napoca:
Nicolae Paulescu (1869-1931) a fost un om de știință român, medic fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a contribuit la descoperirea hormonului pancreatic antidiabetic, „pancreina ”, numit mai târziu insulină.
Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris, începând cu anul 1888, obținând în 1897 titlul de Doctor în Medicină cu teza „Recherches sur la structure de la rate (Cercetări asupra structurii splinei)”. A lucrat în spitalele din Paris, mai întâi ca extern la spitalul parizian „HôtelDieu” (1891-1894) în serviciul profesorului Étienne Lancereaux, ilustru clinician și anatomopatolog, și apoi ca intern (1894-1897) sau ca medic secundar (1897-1900) la spitalul Notre Dame du Perpétuel-Secours, fiind adjunct al profesorului Lancereaux și secretar de redacție al revistei Journal de Médecine Interne.
În anul 1900 se reîntoarce în țară și este numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină și Director al Clinicii de Medicină internă de la spitalul St. Vincent de Paul din București.
Citește și Un bust al lui Octavian Goga, militant fascist și antisemit, a fost dezvelit la Iași
Nicolae Paulescu a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite etc.
De asemenea, în iulie 2021 Academia Română a organizat o comemorare a centenarului descoperirii insulinei. Printre vorbitorii care au adus un omagiu științific lui Nicolae Paulescu s-au aflat Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Aurel Vainer, președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România.
În semn de respect pentru activitatea sa științifică, activitate care a condus la creșterea prestigiului internațional al țării noastre am propus atribirea denumirii „Nicolae Paulescu” unei străzi situate în parcul industrial Tetarom I. Considerăm că moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional.
Referitor la activitatea sa politică, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002 (*actualizată*) se reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. Art. 2, lit. c) din OUG nr. 31/2002, stipulează că: „prin persoana vinovată de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii se înţelege orice persoană condamnată definitiv de o instanţa judecătorească română sau străină pentru una sau mai multe infracţiuni contra păcii şi omenirii, precum şi orice persoană condamnata de o instanţă penală internațională pentru crime de război sau crime contra umanităţii ” Nu deținem nici o informație care să poată fi interpretată în sensul încadrării denumirii străzii Nicolae Paulescu în prevederile OUG nr. 31/2002.”