Primul medicament creat de inteligența artificială intră în faza de testare clinică

Insilico Medicine, o companie emergentă de biotehnologie cu sediul în Hong Kong, a avut un progres semnificativ în medicina bazată pe inteligenţa artificială. Compania a dezvoltat primul medicament, INS018_055, a cărui cercetare şi creare au fost realizate în întregime de inteligenţa artificială, un moment definitoriu în istoria medicinei.

INS018_055 este un medicament conceput pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă cronică și progresivă de boală pulmonară. Fibroza pulmonară idiopatică se caracterizează prin fibroza (îngroşarea sau cicatrizarea) țesutului pulmonar, care afectează funcționarea normală a plămânilor.

„Este primul medicament creat în întregime de inteligenţa artificială generativă care a ajuns la studiile clinice umane de fază II”, afirmă Alex Zhavoronkov, fondatorul și CEO-ul Insilico Medicine.

Cercetarea pentru dezvoltarea acestui medicament a început în 2020. Întregul proces de creare a medicamentului a fost condus de inteligența artificială, de la identificarea țintei moleculare a bolii, la designul compușilor chimici și testarea acestora în laborator, și până la pregătirea medicamentului pentru teste clinice.

Prima fază a testelor clinice se desfășoară în prezent în China, pe parcursul a 12 săptămâni, cu participarea a numeroși voluntari. Dacă rezultatele acestei prime faze se dovedesc a fi pozitive, testele vor fi extinse și în Statele Unite, cu planul de a ajunge la 60 de subiecţi din 40 de oraşe.

În ceea ce privește finanțarea, Insilico Medicine a reușit să atragă peste 400 de milioane de dolari de la investitori.

Citește și Rezultate pozitive confirmate la un medicament pentru tratarea Alzheimer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *