Prof. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă rector al UMF ”Iuliu Haţieganu

Prof. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

„Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu 97% din voturi. Alegerile pentru funcţia de rector, dar şi pentru membrii Senatului Universităţii şi ai Consiliilor Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au avut loc luni, 27 noiembrie. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obţinut un număr de 621 de voturi pentru, din totalul de 646 voturi valide, pentru funcţia de rector, precum şi cele mai multe voturi pentru Senatul Universităţii şi Consiliul Facultăţii de Medicină. Potrivit Biroului Electoral al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dintr-un total de 773 cadre didactice, cercetători, doctoranzi şi studenţi cu drept de vot, s-au prezentat la urne 646 de alegători, respectiv 84%”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de UMF Cluj.

Anca Buzoianu este medic primar în specialităţile pediatrie şi farmacologie clinică şi şeful Disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Iuliu Haţieganu”. Este prima femeie rector a unei universităţi de medicină şi farmacie din România, funcţie pe care o deţine din ianuarie 2020, este membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale şi Cavaler al Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze, distincţie acordată de preşedintele Emmanuel Macron în 2018.

Citește și UMF Cluj-Napoca a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga”

„Cu bucurie şi recunoştinţă, doresc să mulţumesc membrilor comunităţi academice care mi-au acordat din nou încrederea prin votul lor, pentru sprijinul lor neîncetat. Realegerea în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” este o confirmare a solidarităţii şi angajamentului nostru colectiv pentru excelenţa în învăţământul medical şi farmaceutic. Voi rămâne fidelă viziunii mele de a face din UMF „Iuliu Haţieganu” o instituţie de elită, cu relevanţă cât mai mare la nivel internaţional. Împreună, vom continua să scriem istoria universităţii, să promovăm cercetarea de înaltă calitate şi să formăm viitoarele generaţii de profesionişti în domeniul medical şi farmaceutic”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

De asemenea, a fost şi prima femeie decan din istoria Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, fiind aleasă în această funcţie pentru prima dată în anul 2008, iar apoi realeasă pentru încă două mandate.

„În timpul primului său mandat de rector al universităţii, a dezvoltat o strategie de susţinere şi dezvoltare a cercetării ştiinţifice, UMF „Iuliu Haţieganu” având în derulare, în prezent, 125 de proiecte în valoare de 34 milioane de euro şi se situează printre cele mai bune 1.000 de universităţi din lume în clasamentele internaţionale, precum şi pe locul 4 în metaranking-ul naţional. Proiectele de investiţii în infrastructura didactică şi de cercetare a universităţii au fost semnificative şi au vizat reamenajarea şi modernizarea căminului VII şi a parcului din campusul Haşdeu, deschiderea unui nou restaurant studenţesc, renovarea tuturor amfiteatrelor şi a altor spaţii de învăţământ, înfiinţarea Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, înfiinţarea Muzeului Şcolii Medicale Clujene etc. Proiectele de responsabilitate socială au reprezentat un obiectiv important în strategia de dezvoltare a universităţii, cu accent pe incluziune, diversitate şi egalitate de şanse atât pentru studenţi, cât şi pentru întreaga comunitate”, se mai arată în comunicat.