Prof. Mona Șerban: „Ce fel de oameni ies din şcoala românească ar trebui să ne preocupe mai mult decât media 10 pe linie”

Dezbaterile aprinse în mediul online continuă după ce o profesoară din Bacău a cerut renunţarea la festivităţile de premiere la final de an şcolar, motivând că elevii cu rezultate mai slabe ar fi umiliţi şi traumatizaţi din punct de vedere emoţional, scrie adevarul.ro.

O opinie interesantă legată de această dezbatere o are profesoara de limba engleză Mona Șerban, directoare a SMART Academy of Languages, un centru de învăţare a limbilor străine din Piteşti cu peste 1.000 de cursanţi. Mona Șerban a predat mai mulţi ani engleza în Turcia, Columbia şi Anglia.

Dezamăgită de sistemul de învăţământ din România, tânăra profesoară Mona Şerban a înfiinţat acum 11 ani la Piteşti un centru de învăţare a limbilor străine în care rolul principal îi revine educaţiei interactive şi nu memorării mecanice, aşa cum se întâmplă de multe ori în instituţiile de învăţământ de stat

”Este oare premierea în sine subiectul pe care ar trebui să ne focusam cu atâta patimă sau mai degrabă felul în care vedem noi, că societate, rolul şi scopul şcolii în relaţie cu copiii? Cumva, viaţa copiilor noştri se rezumă la felia academică şi de când sunt mici îi îndoctrinăm cu credinţă că clasamentul notelor îi validează că oameni şi este un indicator al succesului în viaţă.

Citește și Profesoară din Rusia, arestată după ce a fost denunțată de elevi pentru că a făcut comentarii antirăzboi

Şcoala îi împarte pe copii în «bun», «slab». «de mijloc» pe criterii strict intelectuale. Şcoală românească şi societatea românească, noi toţi, eu însămi, nu ştim încă să pregătim o generaţie de copii în care atributele pe care să încercăm să le dezvoltăm să fie colaborare, implicare, asumare, adaptare, responsabilitate, auto-responsabilizare, toleranţă, empatie, înţelegere, comunicare, încredere şi stimă de sine. Să zicem că eliminăm premierea de sfârşit de an şi coroniţele. Vor dispărea oare, etichetele «bun», «slab», «prost» din şcolile şi casele noastre? Vor dispărea comparaţiile şi competiţiile din şcolile şi casele noastre?

Competiţii care adânc înrădăcinate în subconştient de când suntem mici, nu au, pur şi simplu nu au cum să dezvolte mai departe oameni care să ştie autentic să comunice, să colaboreze şi să lucreze în echipa! Ceea ce în definitiv, are nevoie fiecare instituţie, companie, loc de muncă şi societate, în general”, consideră Mona Șerban. 

„Eu nu ştiu dacă premierea sau coroniţele sunt o problemă sau nu. Chiar nu ştiu. Am fost mereu premiantă. Mi-a fost mereu o ruşine teribilă să fiu în careul şcolii cu coroniţă pe cap la sfârşit de an. Ce ştiu sigur este că este nevoie să rezolvăm abordarea de la şcoală şi de acasă până în momentul «coroniţei». Felul în care noi profesorii şi părinţii vedem rolul şi scopul şcolii, şi mai ales atributele şi calităţile pe care ni le dorim să le deţină copiii noştri la sfârşit de 12-15 ani de şcoală, că viitori participanţi implicaţi şi responsabili în viaţa comunităţii din care fac parte. Ce fel de oameni ies din şcoala românească ar trebui să ne preocupe mai mult decât media 10 pe linie”, mai adaugă Mona Șerban.