Prof. univ. dr. Tudor Ghideanu a trecut la cele veşnice

Prof. univ. dr. Tudor Ghideanu a trecut la cele veşnice, în primele zile ale lunii august. Anunțul a fost făcut de conducerea Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

„O veste foarte tristă, la început de august. A trecut la cele veșnice profesorul, colegul și prietenul Tudor Ghideanu, unul din cei mai importanți dascăli ai Facultății ieșene de Filosofie, mentorul multor generații de absolvenți. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis conducerea Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul UAIC Iaşi.

Tudor Ghideanu s-a născut pe 30 martie 1938, în localitatea Cordun, județul Neamț. Urmează Școala primară la Cordun, studiile gimnaziale și liceale la Roman, Liceul Roman-Vodă (1958). Este admis primul la Facultatea de Filosofie a Universității Al.I.Cuza din Iași. În sesiunea iunie-iulie 1963 obține Diploma de merit (nr. 5010), fiind șef de promoție pe țară și devine diplomat în filosofie; în același an (1963) se căsătorește cu Adela Gafița, profesor de limba română. Din această căsătorie s-au născut patru copii: doi băieți (Bogdan și Preda) și două fete (Carmen și Alina).

Citește și Eveniment special în memoria solistei Maria Macsim, la Opera Naţională Română Iaşi

A debutat publicistic în revista “Iaşul literar”, fiind apoi colaborator permanent al revistelor literare Cronica, Convorbiri literare, Ateneu, precum şi a diverselor reviste de specialitate.

La 20 iulie 1972 susține teza Curentul fenomenologic în filosofia franceză contemporană, și este numit doctor în filozofie. La 9 februarie 1977 primește titlul de conferențiar doctor titular la disciplinele: Istoria filosofiei contemporane și Istoria filosofiei românești, și devine șeful catedrei de Filosofie al Facultății de Filosofie din cadrul Universității Al.I.Cuza din Iași, până la 1 martie 1985.

Este deținătorul Premiului “Vasile Conta” al Academiei române, în 1990, care i-a încununat întreaga sa carieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.