Profesor de la Seminarul Teologic Liceal din Baia Mare, fotografiat în pat cu eleve

Un profesor de la Seminarul Teologic Liceal ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare nu mai are voie să predea, după ce în spaţiul public au apărut imagini în care cadrul didactic s-a pozat în pat cu mai multe eleve de 15 ani, le-a turnat acestora palincă pe gât, în timpul unei excursii, şi a făcut, cu unele dintre eleve, schimburi de mesaje cu tentă sexuală. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului admite că măsura luată de conducerea şcolii teologice este ”cam blândă”, în condiţiile în care, după ce a aflat despre faptele profesorului, şcoala a decis să îi ridice calitatea de diriginte şi orele de Morală, lăsându-l să predea în continuare Vechiul şi Noul Testament.

Profesorul Daniel Farcaş de la Seminarul Teologic Liceal ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare nu mai are voie să predea elevilor după ce imagini în care cadrul didactic apare în pat, alături de eleve, le dă acestora să bea alcool şi face schimb de mesaje obscene au apărut în spaţiul public.

Jurnaliştii de la Recorder au făcut publice fotografii în care se vede cum profesorul Daniel Farcaş le toarnă fetelor de 15 ani băutură pe gât, în timpul unei excursii din noiembrie 2021, după ce le face semnul Crucii cu funingine, pe frunte. Copiii care au mers în acea excursie au povestit că Farcaş le dădea fetelor să bea palincă, că a strâns bani de la ele şi le-a întrebat care vrea să le cumpere ţigări şi alcool.

Citește și Profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să intre la clasă

”Toate sunteţi ale mele”, le spune cadrul didactic elevelor, într-o filmare realizată în timpul excursiei.

Contactat de Recorder, profesorul a precizat că nu le-a dat fetelor să bea alcool în excursie.

Investigaţia Recorder face, de asemenea, publice schimburi de mesaje dintre cadrul didactic şi o elevă adolescentă, mesaje în care profesorul îi spune fetei ”poate vei ajunge să mă cunoşti mai bine”, ”eu nu trădez”, o complimentează pe aceasta că are ”picioare mişto” şi îi reproşează adolescentei care îi era elevă ”opoziţia” şi faptul că ”nu a dat voie cu aproape nimic”, cerându-i să se ”deschidă”.

Conform uneia dintre fete, dirigintele şi elevele sale aveau un grup de WhatsApp denumit ”Fozy and the Harem”, Fozy fiind porecla cadrului didactic.

Cadrul didactic este şi arhidiacon, slujind în repetate rânduri alături de mai marii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Episcopia admite că, deşi a aflat despre comportamentul profesorului, conducerea Seminarului Teologic Liceal nu a luat măsuri suficient de severe, permiţând cadrului didactic să rămână la catedră.

Citește și Ligia Deca: Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil

”Referitor la cazul profesorului Farcaş Daniel de la Seminarul Teologic din Baia Mare care face subiectul unei anchete Recorder.ro, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului face următoarele precizări: Primele măsuri disciplinare şi canonice aplicate în cazul semnalat au fost luate de îndată ce s-au primit sesizările de abateri grave de la disciplina şi conduita cadrului didactic în relaţie cu elevii; Ierarhul locului a aplicat pedeapsa demiterii din cler şi coborârea lui la statutul de teolog prin sancţiunea acordată în data de 14.06.2022.

Conducerea şcolii teologice a luat măsura (cam blândă) de a-i lua calitatea de diriginte şi orele de Morală, continuând să predea Vechiul şi Noul Testament; Episcopul locului a cerut conducerii şcolii să demareze procedura de transfer a profesorului Farcaş Daniel la o altă şcoală, cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean; Din păcate, conducerea Seminarului nu a rezolvat problema cu celeritate şi responsabilitate aşa cum a recomandat Episcopia”, se arată într-un comunicat de presă făcut public de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Documentul citat precizează că profesorului i-a fost ”retrasă binecuvântarea” de a mai preda la Seminarul teologic.

”Drept urmare, începând cu data de 15.03.2023, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Decizia semnată de Episcopul Iustin, a retras binecuvântarea profesorului Farcaş Daniel de a mai fi cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare; Decizia a fost comunicată conducerii Seminarului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş; Urmare a retragerii binecuvântării, din cauza gravelor abateri morale, disciplinare, de conduită didactică şi educaţională, domnul Daniel Farcaş încetează relaţiile contractuale cu instituţia teologică de învăţământ”, mai precizează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.