Program de cooperare între România şi Palestina în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice

Un program de cooperare în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice din Palestina pentru perioada 2022 – 2025 a fost semnat, marţi, la Palatul Victoria, de ministrul Sorin Cîmpeanu şi ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor din Palestina, Riad Malki.

„Am avut astăzi, 19 iulie, onoarea de a semna Programul de cooperare în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice din Palestina (2022-2025). Ceremonia a avut loc la sediul Guvernului României, în prezenţa preşedintelui Palestinei şi Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, şi a premierului României, Nicolae-Ionel Ciucă. Importanţa semnării acestui program a fost evidenţiată şi în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Palestinei şi Autorităţii Naţionale Palestiniene a avut-o cu preşedintele României, Klaus Iohannis”, a anunţat, pe Facebook, Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că programul asigură cadrul legal pentru continuarea şi consolidarea colaborării bilaterale între România şi Palestina în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice.

Citește și Sorin Cîmpeanu: Schimbăm legile educaţiei pentru că societatea percepe drept învechit sistemul de învăţământ

„În acest sens, accentul este pus pe dezvoltarea/dinamizarea cooperării directe între universităţile româneşti şi cele palestiniene, însă sunt încurajate, în acelaşi timp, cercetarea academică, promovarea schimbului de studenţi, inclusiv prin acordarea de burse, valorificarea oportunităţilor de colaborare oferite de Programul Erasmus+, precum şi alte acţiuni şi evenimente de promovare a cooperării”, a explicat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, statul român va oferi părţii palestiniene, anual, 14 burse pentru studii de licenţă, masterat, doctorat şi rezidenţiat la programe de studii acreditate, în limba română, în cadrul universităţilor de stat din România.

Bursierii palestinieni vor beneficia şi de finanţare pentru învăţarea limbii române pe durata unui an universitar. Programul prevede şi recunoaşterea perioadelor de studii efectuate în instituţiile de învăţământ partenere.

Citește și Lansarea Centrului de studii vizuale – un nou spaţiu de cercetare artistică 

Totodată, partea palestiniană va oferi burse pentru studierea limbii arabe în universităţile palestiniene.

„Promovarea limbii şi culturii celor două state este un aspect important al cooperării bilaterale, reflectat în documentul semnat. Astfel, este prevăzut în mod special ca părţile să încurajeze şi să sprijine studiul limbii şi literaturii celuilalt stat în instituţiile lor de învăţământ superior, cu posibilitatea înfiinţării de catedre/lectorate şi schimbului de lectori în acest scop. Alte domenii de colaborare acoperite prin acest program includ cooperarea în domeniul asigurării calităţii în învăţământul superior la nivelul departamentelor şi agenţiilor responsabile”, a menţionat Sorin Cîmpeanu.

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, efectuează, marţi, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Mahmoud Abbas a fost primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis şi a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *